Κακό δεν είναι να μην γνωρίζεις. Κακό είναι να μην βοηθάς αυτούς που δεν γνωρίζουν.

Πολλοί από εσάς επισκέπτεστε την οικογένεια για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ δεν αποκλείεται να κάνετε και δώρα συσκευές και tablets. Όπως και εγώ ο ίδιος που γράφω αυτή τη στιγμή αυτό το άρθρο, όπως και ο συντάκτης του αρχικού άρθρου που μου έδωσε την ιδέα, όπως στη τελική και εσείς οι ίδιοι μπορεί να έχετε τη φήμη του ατόμου που γνωρίζει από αυτά τα μαραφέτια μέσα στην οικογένεια. Είναι από τη μια τιμή και από την άλλη μπελάς, επειδή έρχονται όλοι σε σένα να σε ρωτήσουν γιατί κολλάει αυτή η εφαρμογή, γιατί το ένα, γιατί το άλλο …

Και πιθανόν, θα καταλάβατε ήδη για τι εφαρμογές μιλάμε. Παιχνίδια, που απαιτούν κάθε είδους permission, memory managers που υπόσχονται να καθαρίσουν τη RAM του Android smartphone σου. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν και είναι κρίμα να μην τους βοηθάς. Πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει την εμφάνισή του στο Play Store το Ram Booster 2015 και όσο και αν σας φαίνεται παράξενο είχε φθάσει τα 100k downloads.

Αυτό που έκανε την εφαρμογή τόσο ενδιαφέρουσα, είναι ότι δεν έκανε τίποτα. Απολύτως τίποτα. Το androidpolice είναι έκανε decompile το app και ανακάλυψε ότι ο μόνος κώδικας που δεν ανήκε σε δίκτυα διαφημίσεων ήταν αυτός ενός button και μιας μπάρας προόδου. Η πίεση του button έκανε την μπάρα προόδου να ξεκινά να γεμίζει και στη συνέχεια αποκάλυπτε ένα μήνυμα με pop up που έλεγε: Your RAM memory is boosted. Επιπλέον υπήρχε κάτι πολύ ενδιαφέρον στον κώδικα.

Το RAM Booster 2015 χρησιμοποιούσε επίσης μια μέθοδο που αποκαλούνταν freeStorage. Το πρώτο πρόβλημα ήταν ότι το freeStorage δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τα background apps αλλά αντίθετα να κάνει το OS να διαγράψει τα cashes του app. Αλλά ούτε αυτό δεν μπορούσε να κάνει, επειδή το feeStorage απαιτούσε ένα CLEAR_APP_CACHE permission, το οποίο όμως θα μπορούσε να δοθεί μόνο σε εφαρμογές που έχουν γίνει signed από την Google, από OEMs και άλλους έμπιστους συνεργάτες. Έπρεπε να φθάσει το 1 εκατομμύριο downloads μέχρι τελικά να αφαιρεθεί από το Play Store.

Το παράδειγμα του Ram Master

Είναι μια εφαρμογή που έκανε το επίσημο ντεμπούτο της πριν από ένα χρόνο και έχει ήδη σημειώσει πάνω από 10 εκατομμύρια apps και εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία που δεν θεωρείται malware (προς το παρόν τουλάχιστον). Ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβεί στη ψύξη του CPU με το να παγώνει εφαρμογές που προκαλούν υπερθέρμανση. Και κρίνοντας από τον αριθμό των downloads είναι πολλοί εκείνοι που θα το σύστησαν σε κάποιον συγγενή τους ή φίλο τους.

Όμως είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό task killer. Περιλαμβάνει άχρηστο κώδικα για το Simeji, ένα πληκτρολόγιο που εξαγοράστηκε από το Baidu το 2011, ενώ περιλαμβάνει και κώδικα και εικόνες για ένα παιχνίδι που αποκαλείται Count Cash Till Hand Twitching.” Αυτό το παιχνίδι κάνει hijack την lockscreen. Και όλα αυτά δεν θα τα βρείτε στην περιγραφή ή στα screenshots της εφαρμογής στο Play Store. Και μάλιστα, χωρίς να αναφέρουμε ότι απαιτεί 51 permissions και τα περισσότερα δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που θέλει να κάνει.

android.permission.BATTERY_STATS
android.permission.GET_PACKAGE_SIZE
android.permission.GET_TASKS
android.permission.RESTART_PACKAGES
android.permission.READ_PHONE_STATE
android.permission.INTERNET
android.permission.ACCESS_NETWORK_STATE
android.permission.CHANGE_NETWORK_STATE
android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE
android.permission.READ_EXTERNAL_STORAGE
android.permission.READ_LOGS
android.permission.CHANGE_WIFI_MULTICAST_STATE
android.permission.CHANGE_WIFI_STATE
android.permission.ACCESS_WIFI_STATE
android.permission.KILL_BACKGROUND_PROCESSES
android.permission.MODIFY_AUDIO_SETTINGS
android.permission.CHANGE_CONFIGURATION
android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION
android.permission.WAKE_LOCK
android.permission.WRITE_SETTINGS
android.permission.BLUETOOTH
android.permission.BLUETOOTH_ADMIN
android.permission.READ_SYNC_STATS
android.permission.READ_SYNC_SETTINGS
android.permission.WRITE_SYNC_SETTINGS
android.permission.GET_ACCOUNTS
android.permission.RECEIVE_BOOT_COMPLETED
android.permission.VIBRATE
android.permission.READ_SECURE_SETTINGS
android.permission.MOUNT_UNMOUNT_FILESYSTEMS
android.permission.CLEAR_APP_CACHE
android.permission.BROADCAST_STICKY
android.permission.SYSTEM_ALERT_WINDOW
android.permission.CAMERA
android.permission.RECORD_AUDIO
android.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION
android.permission.DISABLE_KEYGUARD
android.permission.BIND_INPUT_METHOD
android.permission.READ_PROFILE
android.permission.READ_USER_DICTIONARY
android.permission.WRITE_USER_DICTIONARY
android.permission.REORDER_TASKS
android.permission.WRITE_APN_SETTINGS
android.permission.DELETE_CACHE_FILES
android.permission.MODIFY_PHONE_STATE
android.permission.PACKAGE_USAGE_STATS
com.android.launcher.permission.INSTALL_SHORTCUT
com.android.launcher.permission.UNINSTALL_SHORTCUT
android.permission.READ_CALENDAR
com.android.alarm.permission.SET_ALARM
com.google.android.finsky.permission.BIND_GET_INSTALL_REFERRER_SERVICE

To RAM Master ενσωματώνει επίσης και πολλά δίκτυα διαφημίσεων, όπως το AdMob της Google και πολλά άλλα. Και είναι μόνο ένα από τα πολλά άλλα που θα βρεις στο Play Store. Όπως καταλάβατε, τέτοια apps κατεβάζουν πολλοί στη συσκευή τους, ιδιαίτερα αυτοί που είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Αφιέρωσε λίγα λεπτά, πες τους δυο πράγματα να καταλάβουν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ναι, οι συγκεκριμένες εφαρμογές πιθανότατα δεν είναι τίποτα περισσότερο από “σκουπίδια”, όπου μάλιστα σε βομβαρδίζουν κιόλας με ένα σωρό διαφημίσεις. Υπάρχουν όμως και εφαρμογές που πραγματικά δουλεύουν. Το Greenify για παράδειγμα. Σε παλαιότερα Android κινητά πρίν πολλά χρόνια, με μνήμη Ram μόλις 512MB ή άντε το πολύ 1Gb, που έτρωγαν τρελά “κολλήματα” λόγο έλλειψης Ram, εγκαταστούσες το Greenify, το έβαζες να τερματίζει τις περισσότερες (που δεν ήταν απαραίτητες) εφαρμογές για να μην τρέχουν στο παρασκήνιο, και να το… θαύμα: Τα “κολλήματα” σταματούσαν!! Εκείνη την εποχή βέβαια το Greenify χρειαζόταν root για να λειτουργήσει. Σήμερα λειτουργεί και χωρίς root. Βέβαια σήμερα τα περισσότερα κινητά έχουν αρκετή μνήμη Ram ώστε να μην “τελειώνει” εύκολα, το ίδιο το Android αλλά και οι κατασκευαστές έχουν βελτιώσει την διαχείριση της Ram, και επίσης οι κατασκευαστές σου δίνουν οι ίδιοι πλέον την δυνατότητα (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον) να επιλέγεις ο ίδιος ποιές εφαρμογές θα τερματίζονται στο παρασκήνιο, ώστε να ελευθερώνεται μνήμη Ram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.