Όταν τα πρώτα #MadeByGoogle smartphones αποκαλύφθηκαν το Φθινόπωρο του 2016, πολλοί Android purists, δηλαδή πολλοί από εκείνοι που τους άρεσε το stock Android είχαν ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μια πλευρά, η Google ξεκάθαρα έπαιρνε πολύ πιο σοβαρά τις συσκευές του δικού της brand, κυνηγώντας με πολλούς τρόπους την Apple. Η επέκταση του προγράμματος Pixel, που στη πράξη ξεκίνησε πολλά χρόνια νωρίτερα με laptops και tablets, οδηγούσε τη σειρά Nexus σε μια ακινησία. Κάτι τέτοιο δεν ήταν ιδιαίτερα σοκαριστικό, ωστόσο ξάφνιασε πολλούς που είχαν ερωτευθεί τα προηγούμενα πειράματα της Google στο χώρο του hardware.
Fast Forward μερικά χρόνια μπροστά και τα Nexus έχουν πλέον εκλείψει οριστικά. Όσον αφορά την οικογένεια Google Pixel, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανησυχούν με την κατεύθυνση που παίρνει το πρόγραμμα.
Δεν είναι το πρόβλημα το notch
Εντάξει, φταίει λίγο και το notch. Για κάποιους ίσως και περισσότερο. Καλύτερα όμως είναι τα συμμετρικά bezels, όπως εκείνα των LG V35 ThinQ ή τουλάχιστον τα εν μέρει συμμετρικά του εξαιρετικού Galaxy Note 9. Η εγκοπή σε μέγεθος σταγόνας είναι ακόμη καλύτερα. Αλλά το θεμελιώδες πρόβλημα των Pixel 3XL και του Pixel 3 είναι ότι δεν μοιάζουν με τον πρόδρομό τους. Τα Pixel 2 και 2XL αναθεώρησαν σημαντικά το design των δικών τους προκατόχων.
Κάτι τέτοιο δεν εμπνέει ισχυρή αυτοπεποίθηση, καθώς η Google συνεχίζει να πειραματίζεται με διαφορετικές ιδέες και χαρακτηριστικά αλλά και concepts όπως έκανε πίσω στις ημέρες των Nexus. Ακόμη χειρότερα, η εταιρεία φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφασίσει τι είναι σημαντικό εδώ. Αυτού του είδους η αναποφασιστικότητα και η ασυνέπεια στη στρατηγική, θα ήταν αποδεκτό για μια start-up, όχι όμως για κάποιον που σχεδιάζει τηλέφωνα εδώ και οχτώ χρόνια.
Στη τελική ποιο είναι το target audience;
Είναι εύκολο να απαντήσεις στην ερώτηση, τονίζοντας ότι προορίζεται για τους Android purists, αλλά ποιοι ακριβώς είναι αυτοί; Ποιοι είναι αυτοί οι purists, που βρίσκονται και ποιο σημαντικά, πόσοι από αυτούς περιμένουν απλά την Google να διαθέσει ένα νέο vanilla phone.
Δεν έχουμε πολλά διαθέσιμα στοιχεία είναι η αλήθεια για τα Pixel και Pixel 2 αλλά ορισμένα που είναι διαθέσιμα, δίνουν μια πολύ δραματική εικόνα για την Google. Συγκεκριμένα, ορισμένα στοιχεία που επικαλείται το phonearena.com δείχνουν ότι τα Pixel και Pixel XL πολύ λίγο ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο μονάδες το καλοκαίρι του 2017, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι πωλήσεις έχουν δπλασσιαστεί από από το 2016 και έχουν φθάσει τα 3.9 εκατομμύρια μονάδες.
Όλα αυτά δείχνουν, ότι η Google πρέπει επειγόντως να βρει απήχηση σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Υπάρχει λόγος που τα Nexus smartphones δεν θεωρήθηκαν ποτέ box-offfice πρωταθλητές και αυτό, γιατί δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που να ενδιαφέρονται για ένα καθαρό, απαλλαγμένο από bloatware software. Οι γρήγορες ενημερώσεις είναι καλές, ωστόσο δεν είναι αρκετές.
Τι μπορεί να γίνει;
Υπάρχει σίγουρα η πιθανότητα, το Pixel πρόγραμμα να έχει την ίδια τύχη σαν την πρωτοβουλία της σειράς Nexus. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με το Pixel 3XL ακόμη και πριν παρουσιαστεί η νέα συσκευή της εταιρείας. Και ένα μικρότερο, πιο φθηνό Pixel 3, σίγουρα δεν θα σώσει το δίδυμο από μέτριες πωλήσεις. Οτιδήποτε έλθει μετά, θα πρέπει να δραπευτεύσει από την σκιά των iPhones, ενώ να επιλέξει προσεκτικά τις τάσεις της βιομηχανίας και να δει ποια θα πρέπει να επιλέξει και ποια να αφήσει. Σίγουρα οι χαμηλότερες τιμές θα βοηθήσουν. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να επιλέξει την τακτική να υπομείνει χαμηλότερα κέρδη ανά συσκευή για να αυξήσει το μερίδιο. Και είναι αυτό ακριβώς που έχει κάνει η Huawei.
Η Google χρειάζεται να κάνει καλύτερη χρήση του ταλέντου του design που απέκτησε πρόσφατα από την HTC. Είναι ok να εστιάζεις στο software αλλά το Pixel hardware πρέπει να βελτιωθεί και να ακούσει τις τάσεις της αγοράς, λαμβάνοντας παράλληλα και ρίσκα. Άλλωστε, αυτό δεν έκανε την HTC τόσο ξεχωριστή στις παλαιές εποχές;
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.