Σε μια πρωτοποριακή εξέλιξη, η κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ ενός εμβολίου για τον καρκίνο του δέρματος, μέρος μιας καινοτόμου θεραπείας για τον καρκίνο με αγγελιοφόρο RNA (mRNA), απέδωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, παρουσιάζοντας σημαντική αποτελεσματικότητα.

Κατασκευασμένο από τη Moderna, το εμβόλιο αυτό λειτουργεί συνεργικά με την ανοσοθεραπευτική θεραπεία KEYTRUDA, που ανήκει στη Merck (γνωστή και ως MSD). Η συνεργατική κλινική δοκιμή, που απευθύνεται σε ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου, καταδεικνύει αξιοσημείωτη μείωση κατά 49% του κινδύνου υποτροπής ή θανάτου κατά τα επόμενα τρία χρόνια, όταν συνδυάζονται και τα δύο φάρμακα, σε σύγκριση με το KEYTRUDA μόνο του. Επιπλέον, ο κίνδυνος εξάπλωσης του καρκίνου ή θανάτου παρουσιάζει αξιοσημείωτη μείωση κατά 62% με τη συνδυασμένη θεραπεία.

Έτοιμο για έγκριση το εμβόλιο που καταπολεμά το μελάνωμα (μορφή καρκίνου του δέρματος)

Ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Moderna, Kyle Holen, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το ισχυρό κλινικό όφελος που παρατηρήθηκε, χαρακτηρίζοντας τη θεραπεία ως την πρώτη που παρουσιάζει ουσιαστικό πλεονέκτημα έναντι του KEYTRUDA μεμονωμένα.

Η Marjorie Green, Ανώτερη Αντιπρόεδρος των Ερευνητικών Εργαστηρίων της Merck, υπογραμμίζει τη δέσμευση για την προώθηση της έρευνας σε πρώιμα στάδια καρκίνου, συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της Merck στην ανοσο-ογκολογία με την καινοτόμο τεχνολογία mRNA της Moderna.

Η τεχνολογία mRNA της Moderna, γνωστή για το εμβόλιο COVID-19, χρησιμεύει στην αξιοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των καρκινικών κυττάρων. Το εμβόλιο mRNA, με την ονομασία mRNA-4157 (ή V940), έχει σχεδιαστεί για το καρκίνο δέρματος σταδίου ΙΙΙ και IV, παράγοντας έως και 34 αντιγόνα που ενεργοποιούν την αντικαρκινική ανοσολογική απάντηση του ασθενούς.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν επισπεύσει την έγκριση της συνδυασμένης θεραπείας, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητά της. Αν και το χρονοδιάγραμμα έγκρισης παραμένει αβέβαιο, μια κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με αναμενόμενα αποτελέσματα έως το 2029.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.