To flagship killer smartphone έχει αποτελέσει μια πάγια τακτική των κατασκευαστών τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας την flagship εμπειρία σε χρήστες οι οποίοι δεν έχουν να ξοδέψουν τόσα πολλά χρήματα. Μεταξύ των Asus, Xiaomi και Realme, υπήρχε πλήθος επιλογών όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα θα επιβραδυνθούν στην κατηγορία των flagship killer το 2020.

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που θα αντιμετωπίσουν, οι περισσότεροι κατασκευαστές που θα επιλέξουν να προβούν στη δημιουργία ενός flagship killer είναι ένας Snapdragon 865 ο οποίος θεωρείται πιο ακριβός από άλλα κορυφαία Snapdragon chips. Ειδικότερα, ο Snapdragon 865 δεν έχει ένα ενσωματωμένο modem, αντίθετα επιλέγει ένα εξωτερικό  X55 5G modem. Ωστόσο, ο Snapdragon 855 και το 5G modem πάνε πακέτο στα deals με τους κατασκευαστές, επομένως, αυτός δεν μπορεί να επιλέξει να εξοικονομήσει χρήματα, προτιμώντας ένα 4G modem. Η απόφαση αυτής της Qualcomm έχει εγείρει έντονες συζητήσεις, καθώς το 5G δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άνοδο των τιμών των συσκευών.

Η Xiaomi για παράδειγμα είχε επιβεβαιώσει ότι η σειρά Mi 10 Series θα είναι κατά 120 ή 140 δολάρια πιο ακριβή σε σχέση με τη σειρά Mi 9. Ειδικότερα, ο Lu Weibing ανέφερε ότι τα κόστη του επεξεργαστή και του modem για το Mi 10 είναι διπλάσια από αυτά του Snapdragon 855. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Snapdragon 865 δεν ευθύνεται αποκλειστικά για τις υψηλότερες τιμές το 2020. Τα νέα smartphones προσφέρουν περισσότερες κάμερες από ότι προηγουμένως, πιο ακριβές οθόνες, μεγαλύτερες μπαταρίες και νέες γενιές RAM ((LPDDR5 και UFS 3.0 storage).

Περισσότερα flagship killers στο δεύτερο μισό του 2020

Μια σαφής πιθανότητα είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα affordable flagship smartphones στο δεύτερο μισό του έτους. Και αυτό γιατί η Qualcomm θεωρητικά μπορεί να ρίξει την τιμή των high-end επεξεργαστών. Η εταιρεία, μάλλον θα ετοιμάσει την διάθεση του Snapdragon 865 Plus, αλλά θα συνεχίσει την διάθεση του Snapdragon 865 σε χαμηλότερη τιμή. Βέβαια, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.  Ο Snapdragon 855 Plus, διαδέχθηκε τον Snapdragon 855 πέρυσι, αλλά ο general manager της Poco είχε αναφέρει κατά την ημέρα της κυκλοφορίας του Poco X2, ότι η αναμενόμενη πτώση τιμών των παλαιότερων SoC δεν συνέβη.

Περισσότερα upper mid-range smartphones;

Αν και η τιμή του Snapdragon 865 ίσως ασκήσει σημαντική πίεση στη τιμή των flagship killers, φαίνεται ότι μια άλλη μεγάλη απειλή, έρχεται από τα σημερινά μεσαίου κόστους smartphones. Συνηθιζόταν όταν κάποιος αγόραζε ένα οικονομικό flagship smartphone να έχει τα τελευταία features, ομαλές επιδόσεις και εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Αλλά τα mid-range smartphones συνδύαζαν πλήθος πλεονεκτημάτων τα τελευταία δυο χρόνια. Και η mid-range κατηγορία, θα γίνει καλύτερη το 2020, με πρόσφατα chipsets όπως ο Snapdragon 765, Snapdragon 730G, Dimensity 800 και Helio G90T.  Επιπλέον, ο ίδιος ο Ming Chi Kuo είχε αναφέρει ότι το κόστος των upper mid-range Snapdragon 765 chipsets μειώθηκε από την Qualcomm κατά 25-30%, την στιγμή που ο Dimensity 1000 κοστίζει 60 με 70 δολάρια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους κατασκευαστές;

Οι κατασκευαστές που προσφέρουν affordable flagships έχουν συχνά να αντιμετωπίσουν μικρά περιθώρια κέρδους, αλλά το κόστος των flagship επεξεργαστών το 2020, σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να αναμένουν μια σημαντική πίεση στις τιμές προς τα πάνω. Πως δηλαδή είναι δυνατόν, ένα high end τηλέφωνο να κοστίζει 300 δολάρια, όταν έχει όλα αυτά τα κορυφαία χαρακτηριστικά στο 2020, τη στιγμή που μόνο ο επεξεργαστής θα κοστίζει 70 δολάρια;

Αντιθέτως, αυτό που φαντάζει περισσότερο πιθανό, είναι ότι οι καταναλωτές που βρίσκονται στην αναζήτηση ενός οικονομικού flagship θα έχουν τρεις πιθανές επιλογές το 2020.

  • Η πρώτη επιλογή είναι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για ένα ακριβό flagship όπως της σειράς Xiaomi Mi 10 ή το Realme X50 Pro 5G, που και πάλι θα είναι φθηνότερα από άλλα Snapdragon 865 smartphones.
  • Η δεύτερη επιλογή είναι να επιλέξουν ένα flagship killer που θα κάνει πολλούς συμβιβασμούς για να φθάσει τα 300 δολάρια. Κάτι τέτοιο σημαίνει, χαμηλότερης ποιότητας οθόνη, φθηνό design, μικρότερες κάμερες, παλαιότερη RAM, πιο αργή τεχνολογία φόρτισης κ.α.
  • Τέλος, η τρίτη επιλογή είναι απλά να επιλέξουμε ένα upper midrange smartphone. Τα χρήματα που θα ξόδευε ένας κατασκευαστής σε ένα ακριβό Snapdragon 865 chip θα μπορούσε να τα ξοδέψει σε καλύτερη οθόνη τεχνολογίας, πιο premium design, καλύτερη κάμερα και περισσότερο χώρο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.