Η Apple ανακοίνωσε το νέο Lockdown Mode για τα iPhone, iPad, και Mac, τα οποία τρέχουν iOS 16, iPadOS 16, και macOS Ventura. Σύμφωνα με την εταιρεία, η προαιρετική λειτουργία ασφαλείας έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τον “πολύ μικρό αριθμό” χρηστών που ενδέχεται να κινδυνεύουν από “υψηλά στοχευμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο” από ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό υποκλοπής, όπως δημοσιογράφους, ακτιβιστές, και κρατικούς υπαλλήλους.

Επιπλέον, η εταιρεία λέει ότι η λειτουργία lockdown είναι ενεργοποιημένη στις τρίτες εκδόσεις beta του iOS 16, του iPadOS 16, και του macOS Ventura που κυκλοφόρησαν τώρα και θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες όταν κυκλοφορήσουν οι ενημερώσεις λογισμικού, αργότερα φέτος. Ενώ η λειτουργία απευθύνεται σε χρήστες που είναι στόχοι κυβερνοεπιθέσεων, φαίνεται ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί από οποιονδήποτε χρήστη.

Το Lockdown Mode είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή και μπορεί να ενεργοποιηθεί στην ενότητα απορρήτου και ασφάλειας της εφαρμογής των ρυθμίσεων συστήματος. Αφού ενεργοποιηθεί, η λειτουργία κλειδώματος μπορεί να απενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή στην ίδια ενότητα της εφαρμογής. Η ενεργοποίηση ή η απενεργοποίηση της λειτουργίας απαιτεί επανεκκίνηση της συσκευής και εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης.

Όταν είναι ενεργοποιημένη, η Apple λέει ότι η λειτουργία κλειδώματος παρέχει ένα “ακραίο” επίπεδο ασφάλειας περιορίζοντας ή απενεργοποιώντας αυστηρά τη λειτουργικότητα των χαρακτηριστικών, των εφαρμογών, και των ιστότοπων. Κατά την κυκλοφορία της, η λειτουργία κλειδώματος θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενισχύσεις ασφάλειας:

  • Στην εφαρμογή των μηνυμάτων, οι περισσότεροι τύποι συνημμένων μηνυμάτων εκτός από εικόνες είναι αποκλεισμένοι και ορισμένες λειτουργίες όπως οι προεπισκοπήσεις συνδέσμων δεν είναι διαθέσιμες.
  • Οι εισερχόμενες κλήσεις FaceTime από άτομα που δεν έχετε καλέσει στο παρελθόν αποκλείονται. Αποκλείονται επίσης οι εισερχόμενες προσκλήσεις για άλλες υπηρεσίες της Apple από άτομα που δεν έχετε προσκαλέσει στο παρελθόν.
  • Ορισμένες πολύπλοκες τεχνολογίες ιστού και λειτουργίες περιήγησης, συμπεριλαμβανομένης της μεταγλώττισης JavaScript just-in-time (JIT), είναι απενεργοποιημένες, εκτός εάν ο χρήστης εξαιρέσει έναν αξιόπιστο ιστότοπο από το Lockdown Mode. Αυτή η προστασία ισχύει για το Safari και όλα τα άλλα προγράμματα περιήγησης ιστού που χρησιμοποιούν το WebKit σε iPhone, iPad, και Mac.
  • Τα κοινόχρηστα άλμπουμ θα καταργηθούν από την εφαρμογή των φωτογραφιών και οι νέες προσκλήσεις κοινόχρηστων άλμπουμ θα αποκλειστούν.
  • Όταν μια συσκευή είναι κλειδωμένη, οι ενσύρματες συνδέσεις με άλλες συσκευές/αξεσουάρ μπλοκάρονται.
  • Δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση προφίλ διαμόρφωσης και η συσκευή δεν μπορεί να εγγραφεί στη διαχείριση φορητών συσκευών (MDM), ενώ είναι ενεργοποιημένη η Λειτουργία κλειδώματος.

Η Apple είπε ότι θα συνεχίσει να προσθέτει νέες ενισχύσεις ασφάλειας στο Lockdown Mode με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, πρόσθεσε μια νέα κατηγορία στο πρόγραμμα Security Bounty για να ανταμείψει τους ερευνητές που θα βρουν κενά στη νέα λειτουργία και θα συμβάλουν στη βελτίωση της, με τα μπόνους να διπλασιάζονται για τα ευρήματα που πληρούν τα κριτήρια και να φτάνουν έως και τα 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.