Μία μεγάλη κλινική δοκιμή στη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα απέδειξε ότι μια νέα ενέσιμη θεραπεία προστασίας (PrEP) από τον HIV, που χορηγείται δύο φορές τον χρόνο, προσφέρει απόλυτη προστασία σε νέες γυναίκες.

Το Purpose 1 περιλάμβανε 5.000 συμμετέχοντες και διεξήχθη σε τρία σημεία στην Ουγκάντα και 25 στη Νότια Αφρική, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα του lenacapavir (Len LA) με δύο άλλες φαρμακευτικές αγωγές σε μορφή καθημερινού χαπιού.

Η κύρια ερευνήτρια, Dr. Linda-Gail Bekker, εξηγεί ότι το Len LA, ένας αναστολέας καψιδίου, χορηγείται υποδορίως κάθε έξι μήνες και εμποδίζει την αναπαραγωγή του HIV, παρέχοντας 100% προστασία στους συμμετέχοντες που το έλαβαν. Συγκριτικά, 1.5% των γυναικών που έλαβαν Truvada και 1.8% αυτών που έλαβαν Descovy προσβλήθηκαν από τον HIV.

Ο πρώτος άνθρωπος που νίκησε λευχαιμία και HIV, χάρη σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Αυτή η ανακάλυψη φέρνει μεγάλη ελπίδα για την καταπολέμηση του HIV, ειδικά σε περιοχές όπου οι νέες γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την καθημερινή λήψη χαπιών. Η ένεση δύο φορές τον χρόνο μπορεί να μειώσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, προσφέροντας μια πιο πρακτική και αποτελεσματική λύση.

Στην επόμενη φάση δοκιμών οι συμμετέχοντες θα γνωρίζουν ποια θεραπεία λαμβάνουν και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την προτιμώμενη PrEP. Η Gilead Sciences σχεδιάζει να υποβάλει τα αποτελέσματα σε ρυθμιστικούς φορείς, ελπίζοντας ότι το νέο φάρμακο θα ενταχθεί στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των χωρών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.