Το Facebook ανακοίνωσε σήμερα την native εφαρμογή του Facebook για το iOS, η οποία πήρε πάνω από 6 μήνες για να δημιουργηθεί. Ο Mick Johnson, iOS Product Manager αναφέρει: “ενώ ξέρουμε ότι έχουμε ένα πάρα πολύ καλό mobile site, το να δένουμε html5 μέσα στην εφαρμογή, δεν είναι αυτό που περιμένει ο κόσμος”. Η εφαρμογή του Facebook λοιπόν για το iOS είναι λοιπόν φτιαγμένη από την αρχή. Η νέα εφαρμογή όμως χρησιμοποιεί αρκετό από τον κώδικα που έχουμε δει στις πρόσφατα εφαρμογές Facebook Camera και Facebook Messenger, που στην ουσία ήταν οι αρχικές εφαρμογές για να καταλήξουν σε εξ’ ολοκλήρου native εφαρμογή για το iOS.

Στο Blog του Facebook βρίσκουμε πολλές λεπτομέρειες που εξηγούν γιατί η native εφαρμογή είναι πιο γρήγορη σε σχέση με την html5 που είχαμε μέχρι τώρα.

Πέρα από την διαφορά στην ταχύτητα όμως, έχουμε και νέα features κατευθείαν από το iOS SDΚ, όπως καινούρια animations και φυσικά χειρονομίες που θα επιτρέπουν περιήγηση με το ένα χέρι. Για παράδειγμα όταν είστε σε μια φωτογραφία, θα κάνετε απλά μια κίνηση με το δάχτυλο από πάνω προς τα κάτω και θα γυρίζει αυτόματα στην προηγούμενη οθόνη. Άλλο ένα νέο feature είναι η μπάρα των “News Stories” , που θα εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης όταν θα γίνεται περιήγηση στα News Feed, και θα εξασφαλίζει ότι θα βλέπετε πάντα τα τελευταία updates. Αντίστοιχο banner θα έχουμε και για τα μηνύματα, όπου θα εμφανίζεται όταν θα υπάρχει καινούριο μήνυμα.

Μπορεί στην καινούρια εφαρμογή να έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην ταχύτητα αλλά όλα αυτά έρχονται με κάποιο τίμημα. To Facebook δεν θα μπορεί να δίνει καθημερινά updates για νέες λειτουργίες του Facebook όπως έκανε μέχρι τώρα. Η γρήγορη υιοθέτηση λειτουργιών είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του Facebook, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει, καθώς δεν μιλάμε για μια απλή μεταφορά του html5 κώδικα μέσα στην εφαρμογή, οπότε για κάθε αλλαγή που γίνεται στο δημοφιλές δίκτυο θα πρέπει να αλλάζει και η εφαρμογή ξεχωριστά.

Σύμφωνα με το Facebook, σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν αντίστοιχες εφαρμογές και για τις άλλες πλατφόρμες χωρίς να δίνουν ημερομηνίες για το πότε θα συμβεί αυτό. Ήδη βγήκε από εχθές ένα update για το Android, αλλά το πότε θα βγει ολόκληρη η εφαρμογή είναι ακόμα άγνωστο. Η εφαρμογή για το iOS ήταν ίσως η πιο αναμενόμενη στον πλανήτη καθώς οι προηγούμενες εκδόσεις είχαν αρκετά προβλήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το update θα βρείτε στο Blog του Facebook.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.