Nokia: Συλλογική Αγωγή από εξοργισμένους επενδυτές

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις της Nokia μετά τα ιδιαίτερα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου που μας πέρασε. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Nokia έκανε μια μεγάλη στροφή στρατηγικής πριν ένα χρόνο μέσω της συνεργασίας της με την Microsoft, συνεργασία η οποία έδωσε πνοή στη σειρά κινητών τηλεφώνων Lumia.

Τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα όμως του πρώτου τριμήνου του 2012 αλλά και η προειδοποίηση της ίδιας της εταιρίας ότι η εικόνα θα παραμείνει η ίδια και στο 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κλόνισε την πίστη των μετόχων της εταιρίας οι οποίοι περίμεναν καλύτερα αποτελέσματα μετά την κυκλοφορία της σειράς Lumia και αυτή την στιγμή ζητάνε άμεσα δείγματα επανάκαμψης της εταιρίας από το διοικητικό συμβούλιο.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ένας από τους μετόχους της εταιρίας ο οποίος ξεκίνησε συλλογική αγωγή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εναντίον της Nokia αλλά και των κυρίων Stephen Elop και Timo Ihamuotila.

O ενάγων Robert Chmielinski κάνει λόγο για εσκεμμένη παραποίηση στοιχείων από την Nokia όσον αφορά την πορεία μετάβασης της εταιρίας στην πλατφόρμα της Microsoft αλλά και χρήση πρακτικών εξαπάτησης από τους κ. Elop και Ihamuotila σχετικά με την εμπορική πορεία των συσκευών Lumia.

Πριν γίνει η προειδοποίηση σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου, μας παρότρυναν με δύο αξιοπρεπή τρίμηνα και γρήγορη εκκίνηση της γραμμής προϊόντων Lumia. Ωστόσο, με δεδομένο τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία σχετικά με τον αρχικό όγκο πωλήσεων της σειράς Lumia, έχουμε αξιολογήσει εκ νέου το σκεπτικό της απόφασης αλλαγής στρατηγικής της Nokia. Μετά την προειδοποίηση, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το μέλλον (εκτός από το 1ο τρίμηνο το οποίο ήταν φρικτό και το 2ο να αναμένεται τρομακτικό)

Τα στοιχεία πωλήσεων που κάνουν λόγο για 2 εκατομμύρια συσκευές σε τρείς μήνες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Είναι ακριβώς ο ίδιος αριθμός πωλήσεων που άγγιξε το 2009 το Nokia N97 (ένα προϊόν το οποίο θεωρείτε μεγάλη αποτυχία) μέσα στους πρώτους τρεις μήνες κυκλοφορίας του. Σήμερα, αν κυκλοφορήσει ένα πετυχημένο προϊόν στην αγορά, ο στόχος των 5 εκατομμυρίων συσκευών σε 3 μήνες πρέπει να θεωρείτε εφικτός (Samsung Galaxy S2). Επίσης τα 10 εκατομμύρια πωλήσεις που άγγιξαν οι συσκευές Symbian ήταν κάτι αναμενόμενο, αλλά με 16% περιθώριο κέρδους είναι εμφανές πως τα συγκεκριμένα τηλέφωνα προωθήθηκαν με μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς της εταιρίας.

Παράλληλα κατηγορεί την εταιρία για συστηματική παραπληροφόρηση ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και το πρόβλημα που είχε το Lumia 900.

Οι δηλώσεις των κατηγορούμενων που αναφέρονται παραπάνω ήταν ουσιαστικά ψευδής και παραπλανητικές, διότι η μετάβαση της Nokia στην πλατφόρμα των Windows δεν προχωρούσε τόσο θετικά όσο παρουσιαζόταν. Το Lumia 900 είχε ένα μικρό πρόβλημα το οποίο ανάγκασε την Nokia να προσφέρει εκπτωτικά κουπόνια ύψους $100 ενώ οι προηγούμενες συσκευές της σειράς Lumia δεν είχαν την θετική αποδοχή την οποία παρουσίαζαν οι κατηγορούμενοι.

Κατά την διάρκεια της περιόδου κατηγορίας, όπως περιγράφεται στο παρόν κείμενο, οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις και συμμετείχαν σε ένα σχήμα παραπλάνησης της ίδιας της αγοράς. Αυτό οδήγησε σε πλασματική διόγκωση των τιμών των μετοχών της Nokia. Στην συνέχεια κι αφού η συγκεκριμένη δόλια συμπεριφορά έγινε εμφανή στην αγορά, η τιμή των μετοχών της Nokia υποχώρησε απότομα.

Να σημειώσουμε βέβαια εδώ πως το συγκεκριμένο πρόβλημα του Lumia 900 διορθώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την κυκλοφορία της συσκευής, σε σημείο που να αναρωτιόμαστε για την πραγματική σκοπιμότητα του εκπτωτικού κουπονιού.

Ανεξάρτητα όμως του πως χειρίστηκε η Nokia την κατάσταση με την κυκλοφορία του Lumia 900 παραμένει το μεγάλο ερώτημα για το αν οι δηλώσεις των κ. Elop και Ihamuotila είχαν κάποιες σκοπιμότητες πέρα από το να αμυνθούν της πραγματικής κατάστασης που επικρατούσε στην Nokia και να κρατήσουν ένα θετικό κλίμα εντός και εκτός της εταιρίας.

Θεωρίες συνομωσίας όμως περιβάλουν και την συγκεκριμένη αγωγή η οποία για πολλούς γίνεται την πιο λάθος στιγμή και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο επικοινωνιακό πρόβλημα για την εταιρία η οποία συνεχίζει να έχει πτωτική πορεία στα χρηματιστήρια. Η ίδια η Nokia επίσης φάνηκε πως αρχικά δεν πήρε σοβαρά την συγκεκριμένη αγωγή αλλά μετά την συστηματική αποκάλυψή της από τα MME, δημιουργούνται επιμέρους προβλήματα για το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας το οποίο απ’ ότι φαίνεται τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε… αναμμένα κάρβουνα.

Το πλήρες κείμενο της αγωγής μπορείτε να το βρείτε εδώ.

[via]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.