Αμπράζης Δημήτρης

Τολμώ να πω πώς ήμουν ενθουσιασμένος με την ανακοίνωση του νέου iPhone.

Αν και διαφωνώ με την πολιτική της εταιρίας σε πολλά θέματα, ο ανταγωνισμός μας ωφελεί πάντα σαν καταναλωτές. Περίμενα κάτι διαφορετικό και επαναστατικό, κυρίως τώρα που η Apple έχει χάσει τα πρωτεία στον κλάδο των Smartphones.

Μην με παρεξηγείτε, το iPhone 5 είναι μια πολύ καλή συσκευή, που έχει αναβαθμιστεί σχεδόν σε όλα τα σημεία. Υπάρχουν κάποια πράγματα όμως που με “ξενέρωσαν”.

Για να τα δούμε λοιπόν μαζί. Η έλλειψη προετοιμασίας από την εταιρία στο θέμα της ανάλυσης της οθόνης με απογοήτευσε και να σας εξηγήσω τι εννοώ. Οι παλιότερες εφαρμογές πρέπει να αναβαθμιστούν για να παίξουν σε αυτή την ανάλυση.  Μέχρι τότε θα παίζουν με μαύρα πλαίσια περιορίζοντας την εικόνα στις 3.5 ίντσες από τις 4 που έχει το τηλέφωνο.

Αυτό με κάνει να καταλάβω πως η Apple βιάστηκε. Θα μπορούσε κάλλιστα να ενημερώσει τους Developers να έχουν προετοιμάσει τις εφαρμογές τους για αυτή την ανάλυση, και ο καταναλωτής όταν πληρώνει για 4 ίντσες οθόνη θέλει να τις βλέπει από την πρώτη στιγμή και όχι όταν έρθει στον developer να κάνει το update. Τέλος πάντων μικρό το κακό καθώς οι περισσότερες εφαρμογές θα αναβαθμιστούν.

Θα συμφωνήσω όμως με τον κόσμο που ξεσηκώθηκε εναντίον της Apple. Είχαμε συνηθίσει να μας εκπλήσσει σε κάθε ανακοίνωση προϊόντος, και αυτό φέτος δεν ήρθε ποτέ. Δεν είχαμε κάποια καινούρια τεχνολογία ούτε κάποια καινούρια λειτουργία.

Μιλάμε απλά για ένα ελαφρός δυνατότερο iPhone 4S με ένα ελαφρύ Facelift. Στο σύνολο όμως μια από τα ίδια και με τον ανταγωνισμό να εξελίσσεται και να παρουσιάζει πρωτοποριακές τεχνολογίες και λειτουργίες δεν μένει παρά να αναρωτηθώ. Μήπως τελικά η Apple ήταν καθαρά ο Steve και τώρα που δεν είναι εδώ έχει χαθεί η μαγεία και το όραμα από την εταιρία; Εδώ και ένα χρόνο αυτή την εντύπωση μας δίνουν.

Είτε σας αρέσει είτε όχι η Apple πρέπει να παραδεχτούμε πως μέχρι τώρα ήταν ανταγωνιστικότατη και αυτό έκανε τον κλάδο να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα.

Από το iPhone 4S και μετά βλέπουμε μια στασιμότητα και αυτό είναι απογοητευτικό γιατί ρίχνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτοτυπίας και στην υπόλοιπη βιομηχανία smartphones.

 

Χρήστος Πρεβεδώρος

Αν τη σημερινή παρουσίαση μπορούσα να τη περιγράψω με μια λέξη , ποια θα ήταν ;  Μάλλον ουδέτερη.

Θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν είχε παρουσίαση ο Steve Jobs στα event της Apple.  Συντονιζόμουν να δω τι θα παρουσιάσει η εταιρεία, η οποία έδινε τη γραμμή που θα ακολουθούσαν και όλες οι υπόλοιπες εταιρείες την τότε  δεδομένη χρονική στιγμή.

Στη προκειμένη περίπτωση όμως (και φυσικά και την προηγούμενη του 4s) αυτό ήταν εμφανέστατα ελλιπές. Η μαγεία απλά δεν ήταν παρούσα.

Στο δια ταύτα όμως, ποια η άποψή μου για το iPhone 5 ; Αναμενόμενα, στη καλύτερη των περιπτώσεων, τα specs θεωρώ ότι είναι πραγματικά καινοτόμα εν έτη 2012, ενώ το κινητό θα συγκαταλέγεται σίγουρα στις hi-end συσκευές της χρονιάς.

Βέβαια αυτό δεν αρκεί για να κερδίσει τους πιο φανατικούς της τεχνολογίας, που όταν θέλουν να πάρουν το καλύτερο εκεί έξω και έχουν πληρώσει αδρά γι αυτό, να μην έχουν χαρακτηριστικά που θα σε αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Η όλη συσκευή μοιάζει να με κερδίζει από τη μία και να με χάνει από την άλλη. Το ότι έχει για παράδειγμα 2-πύρινο επεξεργαστή με πολύ καλό τσιπ πάνω, αντί για τους ενεργοβόρους 4-πύρινους που πραγματικά δεν εξυπηρετούν σε κάτι άλλο εκτός από απίστευτο multitasking δείχνει ότι η Apple ξέρει πως το μεγαλύτερο δεν είναι πάντα και το καλύτερο.

Από την άλλη όμως δεν μπορείς να παρουσιάζεις, την απόρριψη κλήσεων με μήνυμα, σαν κάτι καινούργιο όταν αυτό υπήρχε στα κινητά εδώ και μία 10ετια! Η οθόνη δίχως αμφιβολία θα αποτελεί χάρμα οφθαλμών με το μεγαλύτερο μέγεθος και τη μεγαλύτερη ανάλυση (όταν όμως διορθωθεί το πρόβλημα της απεικόνισης των εφαρμογών).

Αν το προτείνω για αγορά σε εσάς εκεί έξω ; Θεωρώ πως οι iPhonακιδες θα το ευχαριστηθείτε σίγουρα πιο πολύ και αυτό γιατί το iPhone 5 είναι πιο ‘πολύ’ σε πολλούς τομείς.  Η οικονομική κατάσταση όμως που επικρατεί, σε συνδυασμό με την τιμολογιακή πολιτική που διατηρεί η Apple το καθιστούν απαγορευτική συσκευή αυτή τη περίοδο, ειδικά με την τιμή που θα έρθει στην Ελλάδα.

 

Κοσσιέρης Αλέξανδρος

Πριν καταγράψω και εγώ την άποψή μου, θα ήθελα να αναφέρω κάτι σημαντικό. Έξω στην αγορά δεν υπάρχει μόνο ένα είδος καταναλωτή. Ο καθένας αγοράζει προϊόντα σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες.

H προσωπική μου άποψη είναι, ότι το iPhone 5 έχει ακριβώς αυτές τις δυνατότητες που όλοι οι fan της συσκευής περίμεναν. Μεγαλύτερη και με υψηλότερη ανάλυση οθόνη, πιο λεπτό σχεδιασμό, είναι πιο γρήγορο με 4G LTE δυνατότητες και πολλές άλλες λειτουργίες που αναφέρονται παραπάνω.

Είναι το κινητό, το οποίο απευθύνεται στον καταναλωτή, που ενδιαφέρεται να έχει μία συσκευή με την οποία θα μπορεί να κάνει εύκολα και γρήγορα τη δουλειά του.Αυτός είναι ο στόχος της Apple και αυτό είναι που διαφημίζει.  Kαι μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να έχει άσχημα αποτελέσματα.

Υπάρχει όμως, ένα πρόβλημα. Η Apple άφησε ένα τεράστιο κενό στην αγορά για 2 πολύ σημαντικές κατηγορίες.

Στη 1η κατηγορία έχουμε τον καταναλωτή, ο οποίος δεν θέλει να αφιερώσει μια περιουσία για να μπορέσει να έχει στη κατοχή του ένα smartphone

Στη 2η  κατηγορία βρίσκεται ο καταναλωτής, ο οποίος δεν συμβιβάζεται με τη σημερινή τεχνολογία και αναζητά συνέχεια ότι πιο εξελιγμένο. Γι αυτό εμφανίζονται στην αγορά smartphones με μεγαλύτερες οθόνες , πολύ πιο γρήγορους επεξεργαστές και με απεριόριστες δυνατότητες.

Και τις 2 αυτές κατηγορίες έχουν έρθει και έχουν καλύψει τα Android κινητά. Το Android, πλέον έχει γίνει γνώριμο σε ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς ( για την ακρίβεια το μεγαλύτερο ) και η πορεία του όλο και μεγαλώνει.

Επίσης στο παιχνίδι μπαίνει και ένας άλλος γίγαντας της τεχνολογίας που ονομάζεται Microsoft με τα τελευταίας γενιάς Windows Phone 8 και αν και ακόμη είναι νωρίς, περιμένουμε αρκετά.

Καταλήγοντας λοιπόν πιστεύω, ότι το iPhone 5 είναι μία εξαιρετική συσκευή, που όμως δεν γνωρίζω κατά πόσο θα μπορέσει να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οι άνωθεν απόψεις αποτελούν προσωπική άποψη των συντακτών και δεν επιρρεάζονται από εταιρείες και καταστάσεις.

Θα χαρούμε να ακούσουμε και την δίκη σας άποψη σε σχόλια κάτω απο άρθρο

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.