Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Γυρνάμε στη δεκαετία του 1990όταν η Microsoft, κάνοντας χρήση της θέσης ισχύος που κατείχε, δυσκόλευε την όποια προσπάθεια χρήσης κάποιου άλλου browser, εκτός του Internet Explorer. Με αποτέλεσμα ο χώρος των browser να στερείται ανταγωνισμού και να μείνει για αρκετά χρόνια στάσιμος. Δικηγόρος της Mozilla αναφέρει ότι η συμπεριφορά της Microsoft, δηλαδή ο αποκλεισμός του Firefox από την έκδοση των Windows 8 για συσκευές που χρησιμοποιούν επεξεργαστές ARM, θα έχει σαν αποτέλεσμα την επανάληψη της ιστορίας.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια έκδοση λειτουργικού συστήματος που θα στερεί από το χρήστη επιλογές, ανταγωνισμό και εξέλιξη. Ορίζοντας τον Internet Explorer ως τη μόνη εφαρμογή περιήγησης στο διαδίκτυο στην έκδοση για τους ARM αποτελεί επιστροφή στον ψηφιακό μεσαίωνα, όταν υπήρχε μόνο μια εφαρμογή περιήγησης για τα Windows.“, δήλωσε ο Harvey Anderson, νομικός σύμβουλος της Mozilla.

O κος Anderson προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τους ομολόγους του στη Microsoft, αλλά δε βρήκε ανταπόκριση. Επίσης, η MS αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του. Η στάση αυτή της Microsoft όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα να ξαναζήσουμε τον πόλεμο των browsers μετά από 20 σχεδόν χρόνια, αλλά και την αναβίωση της απελπιστικά αργής εκδίκασης τις υπόθεσης για μονοπωλιακές τακτικές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, 20 πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπόθεση που έχει ίδια στοιχεία με την νέα, είναι η υπόθεση που ερευνάται στις ΗΠΑ – η κατηγορία ότι η Microsoft έκανε κατάχρηση της θέσης της εναντίον του Netscape.

H Mozilla δε σκέφτεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη σύμφωνα με τον κο Anderson, και αν το κάνει κάποια στιγμή θα είναι η έσχατη λύση, σύμφωνα με τον κο Anderson. Πρώτα θέλουν να δουν πως θα εξελιχθεί η ιστορία και αν η Microsoft δεν αλλάξει τακτική, τότε θα κάνουν θα απευθυνθούν στη δικαιοσύνη. “Το 1996 ήμουν στην Netscape και διαπίστωσα από πρώτο χέρι το πόσο αργά κινούνται οι διαδικασίες. Μέχρι να βγει κάποια απόφαση, η Netscape είχε πάψει να υφίσταται“, είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως αποκλείστηκε ο Firefox; Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του νομικού επιτελείου της Microsoft, David Heiner, δύο είναι οι λόγοι:

  • Οι επεξεργαστές ARM, που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις iOS, Android και Windows Phone συσκευές και tablets, είναι διαφορετικά από τους επεξεργαστές x86. Έχουν άλλες προδιαγραφές στην ασφάλεια και την διαχείριση ενέργειας και η Microsoft είναι η μόνη που πληρεί τις προδιαγραφές αυτές.
  • Τα Windows RT, η έκδοση των Windows 8 για ARM, “δεν είναι Windows πλέον“.

Ο κος Anderson αντικρούει τα επιχειρήματα αυτά λέγοντας “Δε γνώριζα ότι η Microsoft έχει την αποκλειστικότητα στη δημιουργία εφαρμογών που λειτουργούν σε περιβάλλον ARM. Μπορεί να είναι μια διαφορετική αρχιτεκτονική, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί σε διαφορετική αρχιτεκτονική“. Για τον δεύτερο λόγο, αναφέρει ότι δεν έχει κάποια λογική από τη στιγμή που τα Windows RT έχουν κοινά σημεία όπως το Windows Update, εργαλεία προγραμματισμού και ίδιο τρόπο χρήσης με τα Windows.

Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση.

[via]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.