Οι επεξεργαστές Snapdragon είναι από τους πιο πετυχημένους στην αγορά φορητών συσκευών και τους κατασκευάζει η Qualcomm, μια εταιρία πολλά χρόνια στον χώρο. Αρκετές φορές ξεχνάμε πως οι Snapdragon είναι βασισμένοι σε τεχνολογία της ARM. Για να δούμε λοιπόν προς τα πού πάει η Qualcomm με τους επόμενους επεξεργαστές της, πρέπει πρώτα να δούμε τι δρόμο θα ακολουθήσει η ARM.

H ARM είναι μια εταιρία που βρίσκεται στον χώρο τον φορητών συσκευών πάρα πολλά χρόνια, και στα σχέδια της βασίζονται πολλοί επεξεργαστές άλλων κατασκευαστών. Κάποιοι είναι ARMv5 και κάποιοι ARMv7a συμβατοί. Προσέξτε όμως, παραπάνω είπαμε πως «βασίζονται» όχι πως είναι ακριβώς ίδιοι, καθώς οι άλλοι κατασκευαστές βασιζόμενοι στα σχέδια της ARM δημιουργούν τις δικιές τους υλοποιήσεις. Μπορεί για παράδειγμα οι ARMv5 να είναι σχετικά παλιά τεχνολογία, αλλά οι άλλοι κατασκευαστές του έχουν δώσει νέα χαρακτηριστικά και έχουν προσθέσει δικό τους κώδικα. Το ίδιο γίνεται και με τους ARMv7 που είναι σχετικά καινούριο πρότυπο. Με τις εταιρίες να προσθέτουν πράγματα που τους κάνουν κορυφαίους.

 

Καλωσορίστε της σειρά CortexA50!

Η επερχόμενη σειρά επεξεργαστών της ARM θα είναι βασισμένη στην αρχιτεκτονική ARMv8 . Η νέα αρχιτεκτονική θα είναι 64bit (μέχρι σήμερα είχαμε 32bit επεξεργαστές στα κινητά μας)

Ο Cortex Α-53 θα στοχεύει στην αγορά των energy-efficient, ενώ ο μεγάλος του αδερφός ο Cortex A-57 θα είναι ένα θηρίο επιδόσεων και θα στοχεύει στην αγορά των “superphones”.

Cortex-A53

Tα chips για “superphones” είναι σχετικά ακριβά, για αυτό έρχεται ο Cortex-A53 για να μας φέρει ίδιες επιδόσεις με τους κορυφαίους Cortex-A9 (αυτούς που έχουμε τώρα στα κορυφαία μοντέλα), με καλύτερη διαχείριση ενέργειας και σε τιμή πολύ πιο χαμηλή.

Ο Cortex-A53 είναι 40% μικρότερος, θα βγει πιθανότατα στα 20nm και θα έχει υποστήριξη 64bit. Επίσης είναι 4 φορές πιο αποδοτικός από θέμα ενέργειας από τους σημερινούς επεξεργαστές μας.

 

CortexA57

Επιδόσεις και ενεργειακή απόδοση

Ο Cortex-A57 υπόσχεται τρείς φορές μεγαλύτερες επιδόσεις από ότι τα σημερινά superphones και συγχρόνως πέντε φορές χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας

Ασφάλεια

 Λειτουργίες ασφάλειας θα περιέχονται στα χαρακτηριστικά του, με ένα καινούριο σετ εντολών, που θα κάνει την κρυπτογράφηση κατά 4 φορές γρηγορότερα.

64bit και πολλοί περισσότεροι πυρήνες

Πηγαίνοντας σε 64bit μας δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης περισσότερης μνήμης, είναι σαν να δίνουμε άλλες δύο λωρίδες κυκλοφορίας στο δρόμο, μπορούν να περάσουν πολλά περισσότερα αυτοκίνητα την ίδια στιγμή χωρίς να δημιουργείται bottleneck (κίνηση).

Έτσι λοιπόν σιγά σιγά θα ξεχάσουμε τους μονοπύρηνους επεξεργαστές, αφού όπως όλα δείχνουν θα εκλείψουν. Ήδη σήμερα είμαστε γεμάτοι διπύρηνους και τετραπύρηνους. Ο Cortex-A57 είναι ικανός να ξεπεράσει τους 16 πυρήνες. Τι έχουν να δούνε τα ματάκια μας, ε;

Για εμάς τους Techmaniacs ανά τον κόσμο, είναι μια καλή περίοδος να ζούμε. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τεράστια τεχνολογικά άλματα.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.