Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας χαρακτηρίζει ως «προσπάθεια φίμωσης του διαδικτύου» τα ασφαλιστικά μέτρα που διέταξε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με τα οποία επιβάλλει στους ISP την υποχρέωση να διακόψουν την πρόσβαση σε δύο δικτυακούς τόπους όπου έκρινε ότι γινόταν παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Το νεοσύστατο Κόμμα των Πειρατών που συγκέντρωσε 32.487 ψήφους στις εκλογές της 6ης Μαΐου και συμμετέχει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου μετά από ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη του, τονίζει ότι η απόφαση αυτή μεταβάλλει τους ISP από ουδέτερες εταιρείες, σε όργανα επιβολής του νόμου. Δηλώνει δε ότι, είναι πιθανό να εφαρμόσει κάθε νόμιμο τεχνολογικό μέτρο που θα επιτρέψει την επίσκεψη στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Ασφαλιστικά μέτρα με πρόσχημα την Πειρατεία», το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδας γράφει:

«Αυτή την εβδομάδα γίναμε και στην Ελλάδα μάρτυρες προσπάθειας φίμωσης του διαδικτύου με αφορμή τις καταχρηστικές εξουσίες των «μη κερδοσκοπικών» οργανισμών (που έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων τους) με πρόφαση τους απαράδεκτους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα ζητούν το μπλοκάρισμα από τους παρόχους internet ενός site που έπαψε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2011 και ενός άλλου που ισχυρίζεται ότι λειτουργεί νόμιμα με βάση το νομικό καθεστώς της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εν τω μεταξύ έχει αλλάξει διεύθυνση IP.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι ενάντιο σε οποιoδήποτε τεχνικό τρόπο λογοκρισίας ή φίμωσης του διαδικτύου, με οποιαδήποτε αφορμή και ειδικά με το απαράδεκτο νομικό καθεστώς περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Αν ανοίξουμε την πόρτα στη λογοκρισία, σήμερα μπορεί να είναι μια ιστοσελίδα που παρέχει links σε “πειρατικό” περιεχόμενο, αύριο μπορεί να είναι ένα blog, μεθαύριο ένα πολιτικό site, ένα θρησκευτικό site, ένα blog που διαφωνεί με τις μεθόδους μιας εταιρίας, μιας κυβέρνησης…

Ο εξαναγκασμός των παρόχων (ISPs) σε επιβολή μέτρων αστυνομικού χαρακτήρα τους προσθέτει επιπλέον έξοδα και τους μεταβάλλει από ουδέτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών, σε όργανα επιβολής νόμων.

H απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου, που θυμίζει περισσότερο αναφορά Μηχανικού Πληροφορικής, ανοίγει την πόρτα σε ιδιωτικά μονοπώλια ώστε να αποκτήσουν λόγο πάνω στο πως θα λειτουργούν οι τεχνολογικές υποδομές ονοματοδοσίας στο διαδίκτυο.

Βέβαια αγνοεί ότι το Internet ερμηνεύει τη λογοκρισία ως βλάβη στο δίκτυο και δρομολογεί την κίνηση από εναλλακτικούς δρόμους, ξεπερνώντας τον αποκλεισμό.

Η πρόσφατη απαγόρευση με τον ίδιο τρόπο του Piratebay στην Αγγλία του προσέθεσε 12.500.000 επισκέψεις.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, πέρα από αυτό το δελτίο τύπου, ενημερώνει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει κάθε νόμιμο τεχνολογικό μέτρο, ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της επικοινωνίας, του λόγου και της ανταλλαγής ιδεών στο διαδίκτυο αλλά και στην κοινωνία.

Ήδη λειτουργούμε σύστημα ανακατεύθυνσης για την παράκαμψη του αποκλεισμού του PirateBay από τους Ολλανδικούς παρόχους (ISPs), σε συνεργασία με τους Ολλανδούς Πειρατές.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η πιθανή εφαρμογή τεχνολογικών μέτρων από μέρους του Κόμματος Πειρατών δεν προσβάλλει τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία αφορούν την παρεμπόδιση πρόσβασης από μέρους των παρόχων (ISPs) και όχι απαγόρευση επίσκεψης στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι δεν είμαστε υπέρ παράνομων ενεργειών, αλλά θεωρούμε πιο σημαντικό το δικαίωμα πρόσβασης στην κοινωνία της πληροφορίας (όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα) από την προάσπιση του απαράδεκτου νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, που εξυπηρετεί συγκεκριμένα μονοπωλιακά και οικονομικά συμφέροντα.

Απώτερος σκοπός μας είναι η προσαρμογή του νόμου, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των δημιουργών και του δημόσιου συμφέροντος για πρόσβαση στη γνώση και τον πολιτισμό.»

 

via

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.