Το συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη χθες, πέρασε την απόφαση ότι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα στην διαδικτυακή ζωή τους, όσα έχουν και στην «κανονική» και καλούν τα κράτη – μέλη του Οργανισμού να τα προασπίσουν. Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει διαρκές αντίκτυπο στον τρόπο που ελέγχεται και λογοκρίνεται το διαδίκτυο τώρα.

Η εν λόγω απόφαση χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική για την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μάλιστα η πρέσβειρα της Αμερικής Eileen Donahoe χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως την πρώτη κίνηση από τα Ηνωμένα Έθνη που «επιβεβαιώνει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πεδίο του Internet πρέπει να προστατεύονται με την ίδια συνέπεια όπως και στον πραγματικό κόσμο».

Η παραπάνω απόφαση είναι σημαντική γιατί σημαίνει πως θα αρχίσει να σχηματοποιείται το πλαίσιο που θα προστατεύει φωνές που καταπνίγονταν ή στοχοποιούνται στο διαδίκτυο, αλλά και η ιδέα του ακτιβισμού θα προστατεύεται με τους ίδιους όρους που προασπίζεται στην «πραγματική» ζωή.

Συμφωνίες ή νομοσχέδια όπως η ACTA, το CISPA και άλλες «τοπικές» προσπάθειες επιβολής μονομερούς ελέγχου

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.