Για να τιμήσει την 100η επέτειο από τη γέννηση του Άλαν Τούρινγκ, η Google αποφάσισε να υποστηρίξει την έκδοση του Monopoly: Alan Turing edition. Μίας ειδικής έκδοσης αφιερωμένη σε έναν από τους πιο διάσημους παίκτες της.

Για τον Άλαν Τούρινγκ, τα περισσότερα πράγματα ήρθαν πολύ αργά. Κάποια δεν ήρθαν ποτέ.

Ένας άνθρωπος του οποίου η εργασία ήταν θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη των σύγχρονων υπολογιστών,  κακοποιήθηκε τόσο πολύ από την ίδια του τη χώρα, ώστε η ζωή του τελείωσε άδοξα μέσα στη ντροπή και τη δυστυχία, κάτι το οποίο δεν του άξιζε.

Παρόλα αυτά, φέτος θα ήταν τα 100ά γενέθλιά του και όσοι σέβονται την ιδιοφυΐα του, το επισημαίνουν με το δικό τους τρόπο.

Η Google, για παράδειγμα, στην αρχική σελίδα αναζήτησης ( ως doodle ) του είχε αφιερώσει ένα link, ώστε να θυμίσει στους παλιούς και για να εμπνεύσει εκείνους που δεν τον γνώριζαν τη κληρονομιά που άφησε ο Τούρινγκ.

Τώρα, οι ιθύνοντες της Monopoly αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μια ειδική έκδοση του παιχνιδιού αφιερωμένη στο όνομά του.

Είναι γνωστό, ότι η Monopoly ήταν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια του Τούρινγκ.

Συνήθιζε να παίζει με την οικογένεια του Max Newman, ενός άλλου μαθηματικού που εργάστηκε στη Βρετανική Κυβερνητική Σχολή Κωδικών και Κρυπτογραφίας.

Έπαιζαν σε μία χειροποίητη βάση,  όχι αυτή τη φανταχτερή που έχουμε  συνηθίσει όλοι μας. Η βάση ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη σοφίτα της οικογένειας του Newman. Το σχέδιο του βρίσκεται στο μουσείο Bletchley Park της Αγγλίας.

Έτσι η Winning Moves, η εταιρία που φτιάχνει τις καινούργιες εκδόσεις του διάσημου παιχνιδιού, σκέφτηκε ότι θα είναι συναρπαστικό να ξαναδημιουργήσει τη συγκεκριμένη βάση και να τη διαθέσει προς πώληση.

Ίσως λοιπόν, δεν θα εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι τα μεγάλα μυαλά και οι καρδιές των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη  Google στηρίζουν τη δημιουργία των πρώτων 2.000 ειδικών εκδόσεων, ενώ η εταιρεία έχει ήδη αγοράσει τα πρώτα 1.000 κομμάτια.

Βλέπετε για παράδειγμα, αυτές οι βάσεις δεν έχουν τους παραδοσιακούς μεγάλους δρόμους γύρω τους. Αντ’ αυτού, εκεί που βρίσκεται το Μέιφερ του Λονδίνου (στην αγγλική έκδοση), έχει αντικατασταθεί από το Bletchley Park, μέρος το οποίο σύχναζαν συχνά οι 2 μαθηματικοί.

Το πρόσωπο του Άλαν Τούρινγκ βρίσκεται πάνω σε όλα τα χαρτονομίσματα.  Μερικοί υποστηρίζουν, ότι θα έπρεπε να είναι και στα πραγματικά χαρτονομίσματα των 10 λιρών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μπορείτε να προ-παραγγείλετε την ειδική έκδοση Alan Turing  Monopoly από εδώ.

Αυτή η κίνηση μπορεί να φαίνεται ασήμαντη σε σύγκριση με τη τεράστια συμβολή του Τούρινγκ. Αλλά, αν και τίποτα δεν μπορεί να επιδιορθώσει τη ζημιά που του έκανε το Βρετανικό νομικό σύστημα,  κάτι πρέπει να είναι καλύτερο από το τίποτα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.