Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα κάνουμε ένα σύντομο overview των νέων προϊόντων και υπηρεσιών που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου η Microsoft. Η σειρά αποτελείται από 4 άρθρα με τίτλο “Η καινούρια Microsoft”. Θα παρουσιάσουμε με τη σειρά τα Windows, το Microsoft Surface με Windows RT, το Skype και τέλος τα Windows Phone. Λοιπόν, φτιάξτε καφέ, καθίστε αναπαυτικά και ξεκινήστε το διάβασμα!!

Part 1  Part 2  Part 4

 

Skype

Ριζικές αλλαγές έρχονται και στην, θυγατρική πλέον εταιρία της Microsoft, Skype όπου προσαρμόζεται στην νέα “κινητή” τάξη πραγμάτων. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που η Microsoft εξέπληξε τους πάντες στον κόσμο της τεχνολογίας, “ακουμπώντας”, ούτε λίγο ούτε πολύ, 8,5… δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της No1 εταιρίας, στον χώρο του VoIP (voice over internet protocol), Skype. Έκτοτε δεν είχαμε πληροφορίες για το τι μπορεί να “μαγειρεύει” αυτό το δίδυμο στον χώρο του VoIP.

Συμφώνα με τον πρόεδρο της Skype, Derek Snyder, σε συνέντευξη που έδωσε στο site theVerge.com, η εταιρία προχώρησε σε μια ριζική αλλαγή του βασικού συστήματος και του τρόπου λειτουργιάς της υπηρεσίας Skype. Μέχρι τώρα η υπηρεσία λειτουργούσε με βάση το πρωτόκολλο p2p (peer to peer), δηλαδή από χρηστή σε χρηστή (όσοι κατεβάζετε torrents θα ξέρετε τι είναι το p2p) με μερικούς super χρηστές (super nodes) που επικοινωνούσαν κατευθείαν με τους servers της εταιρίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Skype να πρέπει να διατηρεί διαρκώς μια σύνδεση στο internet ανοιχτή, και ήταν μόνιμος σε αναμονή κλήσεων ή μηνυμάτων.

Αυτό το μοντέλο είναι αρκετά καλό για ένα Desktop υπολογιστή ή ακόμα και ένα laptop, που είναι διαρκώς συνδεδεμένα σε κάποιο δίκτυο, όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε smartphone. Τα smartphones δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι για 2 κύριους λογούς. 1ον δεν μπορούν να έχουν διαρκώς μια σύνδεση στο internet ανοιχτή, γιατί αυτονόητα δεν υπάρχει παντού σύνδεση σε δίκτυο Wifi, και τα πακέτα δεδομένων στις συνδέσεις μας θα τελείωναν σε μια μέρα!! Και 2ον  η μπαταρία του κινητού θα διαρκούσε κάτι λιγότερο από 4 ώρες. Άρα μια τέτοιου τύπου εφαρμογή θα πρέπει να την ανοίγει ο χρήστης όποτε αυτός κρίνει, και ενδεχομένως να χάνει σημαντικές ειδοποιήσεις. Μια τέτοιου τύπου εφαρμογή χάνει την λειτουργικότητα και τη χρηστικότητα της υπηρεσίας.

Η Skype και η Microsoft, λοιπόν, άλλαξαν τον τρόπο λειτουργιάς της υπηρεσίας σε μια υπηρεσία βασισμένη μόνο σε servers. Μάλιστα τώρα το Skype λειτούργει πάνω στο δίκτυο του Windows Live Messenger. Αυτό επιτρέπει στις δυο εταιρίες να διακόψουν την σύνδεση που έχει το Skype με τους servers και να μπαίνει σε μια φάση sleep-mode και να “ξύπνιοι” με ειδοποιήσεις για κλήσεις ή IMs (μηνύματα). Έτσι η εταιρία μπορεί να φτιάξει mobile apps που θα είναι συνεχώς ενεργοποιημένα και πλήρως λειτουργικά. Υλοποιωντας την πρωτη εφαρμογη για smartphone, η Skype, εχει ενσωματωσει πληρως την υπηρεσια στα νεα Windows Phone 8. Πλεον, όπως το Facebook, το Twitter και αλλα κοινωνικα δικτυα, το Skype είναι και αυτό ενσωματωμενο μεσα στο λειτουργικο συστημα των Windows Phones. Ετσι όλα τα χαρακτηρηστικα του Skype λειτουργουν αψογα και σε πληρη αρμονια με τις υπολοιπες λειτουργιες του κινητου. Το Skype είναι συνεχως ανοιχτο και συνδεδεμενο, χωρις να σπαταλαει ασκοπα την μπαταρια της συσκευης και απλα “περιμενει” ειδοποιηση από τους servers για να λαβει καποια κληση ή IM. Πλεον οι κλησεις και video-κλησεις του Skype εμφανιζονται σαν οποιαδηποτε άλλη κληση δεχεται ο χρηστης, με μονο ένα μικρο διακριτικο πανω δεξια, να ενημερωνει τον χρηστη από ποια υπηρεσια δεχεται την κληση. Αντιστοιχα τα IMs εμφανιζονται στο μενου των μηνυματων του κινητου, όπως ακριβως κανουν τα SMS και τα μηνυματα από το Facebook ή το Messenger.

Η Skype έβγαλε επισης και την έκτη έκδοση της εφαρμογής της για υπολογιστες, η όποια απευθύνεται σε χρηστές Windows 8 και Windows RT. Το νέο app ακολουθεί το design των Windows 8, και είναι από τα πιο ωραία app που χρησιμοποιούν τις αρχές του Modern UI. Όπως ακριβως και στα Windows Phone, ετσι και στα Windows 8/RT το Skype ενσωματωνεται με το λειτουργικο συστημα με ένα πολύ καλο και χρηστικο συστημα ειδοποιησεων, που δεν απαιτει την εφαρμογη να “τρεχει” συνεχεια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.