Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα κάνουμε ένα σύντομο overview των νέων προϊόντων και υπηρεσιών που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου η Microsoft. Η σειρά αποτελείται από 4 άρθρα με τίτλο “Η καινούρια Microsoft”. Θα παρουσιάσουμε με τη σειρά τα Windows, το Microsoft Surface με Windows RT, το Skype και τέλος τα Windows Phone. Λοιπόν, φτιάξτε καφέ, καθίστε αναπαυτικά και ξεκινήστε το διάβασμα!!

Part 1  Part 3  Part 4

 

Microsoft Surface with Windows RT

Το Surface with Windows RT (από εδώ και μπρος θα το λέμε Surface) είναι η ιδέα της Microsoft για το πώς πρέπει να είναι ένα tablet. Είναι η πρώτη προσπάθεια της εταιρίας στην κατασκευή υπολογιστών και απ’ ότι φαίνεται είναι πολύ καλή. Ναι η Microsoft κατασκευάζει και άλλες συσκευές, εδώ και πολλά χρόνια, με τις συσκευές της να είναι χρηστικές και με άριστη ποιότητα κατασκευής. Ανάμεσα σε αυτές τις συσκευές είναι ποντίκια, πληκτρολόγια και φυσικά το Xbox 360.

Χαρακτηριστικά

Το Surface είναι ένα tablet, κατασκευασμένο από ένα υλικό, που η Microsoft αποκαλεί VaporMG (προφέρεται vapor mag), που στην πραγματικότητα είναι επεξεργασμένο μαγνήσιο, ένα μέταλλο ανθεκτικό και ελαφρύ. Δόθηκε μεγάλη προσοχή στην επιλογή και επεξεργασία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή αυτής της ταμπλέτας, έτσι δίνει την αίσθηση ενός highend προϊόντος. Η συσκευή έχει ενσωματωμένο ένα stand, κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό. Η Microsoft ήθελε να δείξει στους καταναλωτές ότι το Surface έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, γι’ αυτό έκανε το kickstand να έχει ένα χαρακτηριστικό ήχο οταν κλείνει, λέει ότι στοχος ήταν να ακουγεται όπως το κλείσιμο της πόρτας ενός πολυτελούς αυτοκινήτου. Όταν το stand είναι κλειστό, δεν καταλαβαίνεις ότι υπάρχει, γιατί έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ενσωματωμένο στο design της συσκευής. Όταν είναι ανοιχτό, επιτρέπει στον χρηστή να τοποθετήσει το tablet στο τραπέζι, μπροστά του, με κλίση 22ο. Αυτή η κλίση βολεύει στις περισσότερες χρήσεις, όπως να δεις ένα video ή να σερφάρεις στο internet. Το stand δεν βολεύει όμως, αν θες να βάλεις τη συσκευή στα πόδια σου την ώρα που έχεις αράξει στον καναπέ σου και θες να δεις αν πέτυχε η τελευταία παρτίδα του Walter Whyte!!

Γύρω γύρω το tablet έχει τα γνωστά κουμπιά και I/O:

Πάνω: το κουμπί power, 2 μικρόφωνα με τεχνολογία noise cancelation.

Δεξιά: 3,5mm jack για ακουστικά, το ένα από τα δυο ηχεία, και τα κουμπιά για τον ήχο και υποδοχή microSD έως 64GB, κρυμμένη κάτω από το stand.

Κάτω: 1 μαγνητικό connector για να συνδέεται το TouchCover ή TypeCover.

Αριστερά: micro HDMI, USB 2.0, το δεύτερο ηχείο, καθώς και τον μαγνητικό connector για να φορτίζει η συσκευή.

Μπροστά: κουμπί home, 720p κάμερα

Πίσω: κάμερα 720p.

Το Surface έρχεται στη ζωή χάρη στον τετραπύρηνο επεξεργαστή Nvidia Tegra 3, χρονισμένο στα 1,3GHz. Τον επεξεργαστή συνοδεύουν τα 2GB RAM και τα 32 ή 64GB SSD. Το tablet διαθέτει και τα γνωστά από συνδέσεις σε δίκτυα, όπως Wifi και Bluetooth. Η οθόνη του Surface είναι 10,6”,  ανάλυσης 1366x768 (HD+) τεχνολογίας ClearBlack.

Windows RT

Το Surface έρχεται σε 2 εκδόσεις, μια με Windows RT και μια με Windows 8, που θα είναι διαθέσιμη από τον Ιανουάριο. Τα Windows RT είναι το λογισμικό που εξέλιξε η Microsoft για να αντιμετωπίσει το iPad και τα διάφορα Android tablets. Είναι κατασκευασμένα για να τρέχουν σε επεξεργαστές ARM ώστε να έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αυτονομία όσον αφορά την μπαταρία. Τα Windows RT έχουν τον ίδιο πυρήνα με τα κανονικά Windows 8, δηλαδή βασίζονται στον πυρήνα ΝΤ και μπορούν να εκτελέσουν όλες τις API του WinRT. Μην μπερδεύετε το WinRT (σύντομο για Windows RunTime) με τα Windows RT. Το πρώτο είναι η βιβλιοθήκη που περιέχει όλες τις λειτουργιές του λειτουργικού συστήματος, και το δεύτερο είναι το λειτουργικό σύστημα. Τα Windows RT έχουν την ιδία εμφάνιση με τα Windows 8, τις ίδιες λειτουργιές και μπορούν να κατεβάσουν και να τρέξουν τις ίδιες εφαρμογές που έχουν γραφτεί για το νέο περιβάλλον που η Microsoft αποκαλεί “Modern UI”. Οι παλιές εφαρμογές που έτρεχαν στο Desktop (το προηγούμενο/γνωστό περιβάλλον που χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα τα Windows), τα γνωστά .exe αρχεία δεν τρέχουν στα Windows RT.

Αντίθετα με τα Windows 8, τα Windows RT μπορούν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν apps μόνο από το Windows Store, αλλά, όπως είπαμε και πριν, αυτό δεν μας πειράζει γιατί δεν τρέχει τις παλιές εφαρμογές, όπως τα Windows 8. Το μόνο πρόβλημα με αυτό το concept είναι ο μέχρι στιγμής περιορισμένος κατάλογος του Windows Store, που μετρά λιγότερα από 15.000 apps, κατά πολύ λιγότερα από τα Stores του iPad και των Android Tabs. Αυτό βεβαία είναι κάτι που πρόκειται γρήγορα να αλλάξει, καθώς η Microsoft αναφέρει ότι ήδη έχουν εγγράφει 400.000 προγραμματιστές στο Windows Store και κωδικοποιούν με μανία, με αποτέλεσμα αυτό να γεμίσει σε χρόνο μηδέν (ελπίζουμε)!! Εκτός από της εφαρμογές, το Surface, και γενικά όλα τα tablets που θα εφοδιάζονται με Windows RT υποστηρίζουν και μια πληθώρα συσκευών, από ποντίκια και πληκτρολόγια, μέχρι USB sticks και printers, μέσω της θύρας USB, που έχει.

TouchCover και TypeCover

Αν μου έλεγαν να περιγράψω το TouchCover και το TypeCover με μια λέξη, αυτή θα ήταν “πληκτρολόγιο”. Όμως δεν είναι απλά Bluetooth πληκτρολόγια. Ένταξη το TypeCover είναι ένα απλό πληκτρολόγιο, από αυτά που ξέρετε και χρησιμοποιείται καθημερινά, με τα πλήκτρα του και το touchpad του, απλά συνδέεται με τέτοιο τρόπο με το tablet που εκτελεί και χρέη προστατευτικού οθόνης.

Το TouchCover είναι το αντίθετο, είναι ένα προστατευτικό κάλυμμα οθόνης που μπορεί να γίνει πληκτρολόγιο. Η Microsoft είδε το μαγνητικό κώλυμα που έφτιαξε η Apple για το iPad, και σκέφτηκε πως μπορεί να το βελτιώσει. Το magnetic cover που έχει το iPad, είναι ένα κάλυμμα με μαγνήτες που καλύπτει την οθόνη όταν δεν το χρειάζεσαι, και εκτελεί χρέη stand όταν χρησιμοποιείς την ταμπλέτα, και έχει πάχος 3mm. Το TouchCover είναι το ίδιο ακριβώς, μείον το stand που είναι ενσωματωμένο στο Surface, έχει το ίδιο πάχος, έχει και αυτό μαγνήτες και κάνει για κάλυμμα. Όμως η Microsoft, και μάλιστα το τμήμα Microsoft Research, κατάφερε να βάλει ένα ολόκληρο πληκτρολόγιο και touchpad μέσα σε αυτό το κώλυμα!! Το TouchCover χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία που καταγράφει τα χτυπήματα πάνω στην επιφάνεια της συσκευής και το ποσό δυνατά είναι, σκεφτείτε κάτι ανάμεσα σε μια capacitive οθόνη και ένα κανονικό πληκτρολόγιο. ο χρήστης μπορεί να ακουμπήσει τα δάχτυλα του πάνω στο TouchCover χωρίς αυτό να καταγράφει χτυπήματα, πράγμα που βοηθάει στο να βρει ο χρήστης την “οικία” θέση του πάνω στο πληκτρολόγιο. το TouchCover καταγράφει χτυπήματα και κατά συνέπεια γράμματα στην οθόνη, μόνο όταν ο χρήστης αρχίζει να δακτυλογραφεί. Η Microsoft υποστηρίζει πως μετά από χρήση 5-6 ημερών, θα μπορείτε να γράφεται με την ιδία ταχύτητα στο TouchCover, όπως και σε ένα κανονικό πληκτρολόγιο. Αλλά αυτή η συσκευή είναι και κάλυμμα, όπως και στο iPad, θα μπορείτε να την “κολλήσετε” στην πίσω μεριά όταν δεν χρειάζεται να εισάγετε κείμενο. Τι γίνεται όμως τότε?? Αν κρατάτε το tab δεν θα καταγράφει γράμματα την ώρα που βλέπετε την τελευταία βλακεία που έκανε ο Ted Mosby?? Η Microsoft φρόντισε να ενσωματώσει και ένα accelerometer και έτσι το TouchCover καταλαβαίνει σε τι θέση βρίσκεται και κλείνει αυτόματα όταν δεν το χρειάζεσαι.

Και τα 2 πληκτρολόγια συνδέονται στο Surface μέσω μαγνητών, και μάλιστα έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε οι μαγνήτες να βοηθούν στην “ευθυγράμμιση” του tablet και του Touch ή TypeCover. Αν τα πλησιάσεις κοντά το ένα με το άλλο, οι μαγνήτες είναι τόσο δυνατοί, που το ένα “ρουφάει” το άλλο, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κάνεις λάθος στη “ένωση”, η όποια έρχεται συνοδευομένη από ένα χαρακτηριστικό ήχο “click”, εξού και το sloganClick in” που βλέπουμε στις διαφημίσεις. Ένα πολύ εντυπωσιακό demo που έκαναν οι άνθρωποι της Microsoft, όταν παρουσίασαν το TouchCover, είναι να κρατάνε το πληκτρολόγιο και να ταλαντεύουν το Surface στον αέρα, χωρίς να αποκολλείται από το TouchCover.

Χρήση

Το Surface, όπως αναφέραμε, έχει οθόνη 10,6” αναλογίας πλευρών 16:9, που σημαίνει ότι όταν παρακολουθούμε video, δεν θα έχουμε τις μαύρες μπάρες πάνω και κάτω. Το αρνητικό αυτής της αναλογίας, όμως, είναι ότι είναι λίγο περίεργο να κρατάς το tablet κάθετα, π.χ. όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, γιατί είναι πολύ μακρύ.

Ο συνδυασμός Tegra 3 και 2GB RAM, δίνουν στο Surface πολλά περιθώρια για καλό multitasking, και όντως πιο εύκολα θα βρει κάνεις τα όρια του επεξεργαστή, παρά τα όρια της RAM. Η ταμπλέτα, χάρη στο OS μπορεί και χειρίζεται άψογα αρκετές εφαρμογές ταυτόχρονα, χωρίς να δείχνει σημάδια “κόπωσης”. Μάλιστα στον τομέα αυτό, έχει ο χρήστης τη δυνατότητα να παίζει video Full HD, ενώ παράλληλα σερφάρει στο internet ή μιλεί στο Skype. Η Microsoft στον τομέα του multitasking έχει κάνει θαύματα, έχοντας χωρίσει νοητά την οθόνη σε 3 κάθετα κομμάτια, στα όποια μπορούν αν προβληθούν 2 apps ταυτόχρονα σε αναλόγια 2:1 ή 1:2.

Οι 2 κάμερες που έχει το Surface, μια μπροστά και μια πίσω, είναι τοποθετημένες υπό κλίση 22ο, έτσι όταν είναι τοποθετημένο το tablet σε ένα τραπέζι να τραβάει video ίσια, ένα πολύ βολικό feature για meeting και videoconference. Και οι δυο “γράφουν” σε ανάλυση 720p άρα οι video-κλήσεις στο Skype θα είναι άριστης ποιότητας.

Το Surface with Windows RT έρχεται με προεγκατεστημένο το Office RT suite, που αποτελείται από το Word, το Excel, το PowerPoint και το OneNote. Αυτές η εφαρμογές είναι η μόνες που μπορούν να τρέξουν στο Desktop περιβάλλον και είναι οι πλήρεις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε και στο Desktop σας. Το Office σε συνεργασία με το TouchCover, κάνουν το Surface, έναν αχτύπητο συνδυασμό για μαθητές και επαγγελματίες που είναι όλη μέρα στον δρόμο. Βεβαία βοηθάει πολύ και η αυτονομία της μπαταριάς που κυμαίνεται από 8 μέχρι 11 ώρες, που είναι στον μέσο ορό της κατηγορίας.

Ένα μεγάλο αρνητικό, ειδικά για την χωρά μας, είναι η τιμή στην Ευρώπη, που ξεκάνει από 499€ για το Surface 32GB χωρίς το TouchCover και φτάνει τα 699€ για το Surface 64GB με TouchCover. Μέχρι στιγμής, τα πακέτα με TouchCover, περιέχουν μόνο το μαύρο μοντέλο. Υπάρχουν διαθέσιμα και σε ροζ, θαλασσί, άσπρο και κόκκινο έναντι 119€,  ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να αγοράσει το TypeCover για 129€, αλλά μόνο σε μαύρο χρώμα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.