Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα κάνουμε ένα σύντομο overview των νέων προϊόντων και υπηρεσιών που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου η Microsoft. Η σειρά αποτελείται από 4 άρθρα με τίτλο “Η καινούρια Microsoft”. Θα παρουσιάσουμε με τη σειρά τα Windows, το Microsoft Surface με Windows RT, το Skype και τέλος τα Windows Phone. Λοιπόν, φτιάξτε καφέ, καθίστε αναπαυτικά και ξεκινήστε το διάβασμα!!

Part 2  Part 3  Part 4

Windows

Στις 26 Οκτωβρίου η Microsoft παρουσίασε την επομένη γένια του λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές. Είναι το σύστημα που θα έρχεται προεγκατεστημένο με κάθε νέο υπολογιστή που θα βγει στην αγορά, και μάλιστα θα επηρεάσει τόσο πολύ τον επόμενο υπολογιστή που θα αγοράσουμε, που χρειαζόμαστε εκπαίδευση πώς να τον χρησιμοποιούμε. Και, εκτός εάν ζείτε κάτω από καμία πέτρα, θα καταλάβατε ότι μιλάμε για τα πολυσυζητημένα Windows 8, την επομένη έκδοση και παράλληλα την εξέλιξη του πασίγνωστου λειτουργικού συστήματος. Τα Windows 8 είναι το επόμενο βήμα, ένα μεγάλο βήμα, ένα στιβαρό βήμα μπροστά, είναι η απάντηση της Microsoft στο φαινόμενο “Post-PC Era”. Τα Windows μεγάλωσαν και αλλάζουν, αλλάζουν γιατί αλλάζουν οι τεχνολογικοί καιροί, οι άνθρωποι θέλουν κάτι πιο ευέλικτο και ταυτόχρονα πιο χρηστικό, κάτι πιο φιλικό και πιο προσωπικό, κάτι πιο παιχνιδιάρικα αλλά και επαγγελματικό!! Η πρόταση της Microsoft στα “θέλω” των καταναλωτών είναι τα Windows 8, και ήρθαν για να μείνουν.

Τα Windows 8 είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει δεχτεί το λειτουργικό σύστημα με τα Windows 95. Σε αυτή την έκδοση, η Microsoft, αλλάζει ριζικά την εμφάνιση του υπολογιστή σας, παραμερίζοντας το βασικό παραθυρικό περιβάλλον που γνωρίζατε μέχρι σήμερα, για το φρέσκο “Start Screen”. Το Start Screen αποτελείται από ένα κινούμενο πλέγμα μεγάλων τετραγωνισμένων μπλοκ, που ονομάζονται “Live Tiles”. Τα Live Tiles πρωτοεμφανίστηκαν το 2010 στα Windows Phone 7. Είναι σαν μεγάλα τετράγωνα εικονίδια και αντικαθιστούν τα παλιά εικονίδια. Εφόσον τα εικονίδια μεγάλωσαν, αλλάζουν και οι ιδιότητες τους. Κάθε Tile αντιστοιχεί σε ένα πρόγραμμα ή καλυτέρα σε μια εφαρμογή, και αν το πατήσεις “μπαίνεις” σε αυτή την εφαρμογή. Όλα ιδία μέχρι στιγμής. Εκμεταλευομενη, η Microsoft, τον έξτρα χώρο, έδωσε τη δυνατότητα στα Tiles να προβάλουν πληροφορίες πάνω τους, σχετικές με την κάθε εφαρμογή. Αυτές οι πληροφορίες αλλάζουν και ανανεώνονται συνεχώς και αναλόγως τον τύπο της εφαρμογής (εξού και “Live” Tiles). Π.χ. ένα app του CNN θα μπορούσε να προβάλει τους τίτλους των τελευταίων ειδήσεων. Τα Live Tiles είναι πολύ χρήσιμα για αυτούς που έχουν πολλά apps, καθώς δεν χρειάζεται να μπαινοβγαίνουν σε αυτά για να πάρουν τις πληροφορίες που θέλουν, όπως στο iOS.

Το καινούριο περιβάλλον είναι ρυθμισμένο για να είναι πολύ φιλικό στο χρηστή και λειτουργεί πολύ καλά με οθόνες αφής.  Η Microsoft θέλει να βάλει τα Windows και σε υπολογιστές και σε tablet και τα Live Tiles είναι πολύ φιλικά στον χειρισμό με το δάχτυλο. Υπάρχουν 4 καινούργιες βασικές λειτουργίες στην χρήση αυτού του νέου OS (λειτουργικό σύστημα), οι οποίες είναι το “τράβηγμα” του δακτύλου από τις άκρες της οθόνης (swipe from the side), με κάθε πλευρά να ενεργοποιεί διαφορετικές λειτουργίες. Αν σύρει, ο χρήστης, από κάτω η από πάνω, εμφανίζεται το μενού με λειτουργίες, για κάθε εφαρμογή, αν σύρει από πάνω μέχρι κάτω, τότε κλείνει την συγκεκριμένη εφαρμογή. Αν σύρει από δεξιά εμφανίζεται ένα σταθερό μενού, το Charms bar, όπου βρίσκονται 5 λειτουργίες. Πρώτο εικονίδιο είναι το Search, λίγο πολύ καταλαβαίνουμε από το όνομα τι κάνει αυτό. Κάνει αναζήτηση γενικά σε ότι του ζητήσει ο χρήστης, αλλά μπορεί να κάνει και στοχευμένη αναζήτηση μέσα σε κάθε app που είναι στην οθόνη εκείνη την στιγμή ή σε όλο τον υπολογιστή, να βρει π.χ. ένα app. Το δεύτερο εικονίδιο είναι το Share, με το ποιο ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί περιεχόμενο σε κάθε app, μέσω email ή διαφόρων social media, όπως facebook ή twitter, που είναι ενσωματωμένα στο OS. Το τρίτο εικονίδιο, που βρίσκεται στην Charms Bar, είναι το κουμπί Windows, με το όποιο επιστρέφει στο  Start Screen, απ’ όπου και αν είσαι στο σύστημα. Το τέταρτο εικονίδιο είναι το Devices, στο όποιο διαχειρίζεσαι τις συσκευές που έχει ενσωματωμένες ο υπολογιστής, αλλά και ότι άλλη συσκευή μπορείς να συνδέσεις. Το τελευταίο εικονίδιο είναι τα Settings, λίγο πολύ αυτονόητο, περιέχει όλες τις ρυθμίσεις του υπολογιστή.

Η τελευταία λειτουργία είναι το τράβηγμα από αριστερά. Με αυτή την κίνηση, ο χρήστης, κάνει “ζάπινγκ” στα apps που είναι ανοιχτά. Εάν τραβήξει το δάχτυλο αριστερά και μετά το πάει πίσω, τότε εμφανίζεται στα αριστερά της οθόνης μια λίστα με όλα τα ανοιχτό apps όπου μπορεί με ένα κλικ να επιλέξει όποια θέλει, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τις άλλες που είναι ανοιχτές πριν από αυτή!! Εδώ να αναφέρουμε ότι οι εφαρμογές συνεχίζουν να τρέχουν ακόμα και να δεν είναι στο προσκήνιο, π.χ. αν ο χρήστης παίζει ένα video και αλλάξει εφαρμογή, αυτό θα συνεχίσει να παίζει στο παρασκήνιο και θα ακούγεται μόνο ο ήχος. Έχει γίνει, όμως, πολύ κάλος προγραμματισμός, εκ μέρους της Microsoft, και οι εφαρμογές στο παρασκήνιο δεν καταναλώνουν το ίδιο ποσό σε μνήμη RAM, όσο χρειάζονται όταν βρίσκονται στο προσκήνιο. Γενικά, και επειδή τα Windows 8 έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε σχέση με τα 7, ένας υπολογιστής θα μπορεί να τρέχει περισσότερες εφαρμογές ταυτόχρονα με Windows 8 απ’ ότι με τα 7.

Τα Windows δεν ξεχνούν την ιστορία τους. Έτσι εκτός από το Start Screen, υπάρχει και το κλασσικό desktop των Windows 7, μόνο που τώρα είναι ενσωματωμένο σαν εφαρμογή. Το desktop είναι εκεί για να μπορεί ο χρήστης να τρέξει όλες τις παλιές εφαρμογές και προγράμματα που λειτουργούσε στα Windows 7 ή παλιότερα. Μια μεγάλη διάφορα των Windows 8 με τα 7, είναι η έλλειψη του μενού “Έναρξη” που περιείχε όλα τα προγράμματα που ήταν εγκατεστημένα στον υπολογιστή. Αυτή η έλλειψη είναι άσος αυτό που παραξενέψει και θα δυσκολέψει τους περισσότερους χρήστες. Στα Windows 8 το μενού, όπου βρίσκεται η λίστα με όλες τις εφαρμογές, έρχεται στην επιφάνια αν ο χρήστης πατήσει το κουμπί Search στο Charms bar. Αν το καλοσκεφτείς, είναι λογικό, γιατί “ψάχνεις” κάποιο app. Το ότι είναι καινούριο και διαφορετικό όμως, σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, είναι κάτι που θα δυσκολέψει πολλούς χρήστες.

Η νέα γένια Windows θα έρχεται σε διαφορετικές εκδόσεις, όπως και οι προγονοί της. Οι εκδόσεις αυτές είναι λιγότερες απ’ ότι στα Windows 7, για είναι πιο εύκολο για τους καταναλωτές. Όμως, τα νέα Windows χωρίζονται σε δυο κύριες κατηγορίες: τα Windows 8 και τα Windows RT. Τα πρώτα είναι για υπολογιστές, όπως τους ξέρουμε, για την πλατφόρμα x86, δλδ ότι υπολογιστής κυκλοφορεί μέχρι σήμερα και έρχονται σε δυο εκδόσεις τα Windows 8 και τα Windows 8 Pro. Τα Windows RT είναι παρόμοια με τα 8, και είναι ρυθμισμένα να τρέχουν σε επεξεργαστές ARM, δλδ τους ίδιους επεξεργαστές που βρίσκονται σήμερα σε κάθε smartphone. Τα Windows RT είναι πιο οικονομικά και αποδοτικά από τα Windows 8, στον τομέα της αυτονομίας της μπαταρίας. Η Microsoft δημιούργησε τα Windows RT για να τα βάλει σε tablets, ώστε να ανταγωνιστεί το iPad και τα Android tabs.

Οποιαδήποτε έκδοση των Windows και να έχει ο υπολογιστής ή το tablet σου, οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιείς θα είναι κατεβασμένη από το καινούριο ηλεκτρονικό κατάστημα Windows Store. Στο Windows Store θα υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές για κατέβασμα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις πλατφόρμες των smartphones. Οι εφαρμογές που θα υπάρχουν στο κατάστημα, πρέπει να έχουν περάσει όλες από τα τέστ της Microsoft και να εγκριθούν ως προς τη λειτουργία και την αξιοπιστία τους. Επίσης θα πρέπει να ακολούθου μια συγκεκριμένη σχεδιαστική “γλώσσα ” που η Microsoft ονομάζει “Modern UI”. Το Modern UI απαιτεί εφαρμογές φιλικές στον χειρισμό με αφή και πρέπει να τρέχουν σε πλήρη οθόνη. Είναι το ίδιο design που ακολούθου και τα Windows Phone, και παλαιοτέρα ονομαζόταν “Metro UI” και καθοδηγεί τους προγραμματιστές να φτιάξουν εφαρμογές φιλικότερες για χειρισμό με το δάχτυλο αφού οι περισσότεροι καινούργιοι υπολογιστές θα έχουν και οθόνη αφής.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, οι υπολογιστές με Windows 8 θα μπορούν να τρέχουν και τα παλιά προγράμματα, για Windows 7, όμως μόνο στο περιβάλλον desktop. Αντίθετα, οι υπολογιστές με Windows RT (θα είναι κυρίως tablets) θα τρέχουν μόνο τις εφαρμογές του Windows Store. Η Microsoft καθορίζει ποιες εφαρμογές θα μπορούν να διατίθενται μέσα από το Windows Store, αλλά έχει κάνει πολύ εύκολο, για τους προγραμματιστές να ρυθμίσουν τις εφαρμογές τους ώστε να τρέχουν σε Windows8, Windows RT αλλά και Windows Phone 8, με μικρές αλλαγές στον κώδικα.

Ένας τομέας, πάνω στον όποιο έδωσε μεγάλη έμφαση η Microsoft, είναι το Multitasking. Στα Windows 8, οι παλιές εφαρμογές που τρέχουν στο παραθυρικό περιβάλλον θα λειτουργούν όπως ακριβώς και στα Windows 7, με τη δυνατότητα να τρέχουν πολλαπλά παράθυρα ανοιγμένα ταυτόχρονα. Όσον αφορά τις εφαρμογές του νέου design, που πρέπει να τρέχουν full screen, δόθηκε η δυνατότητα να κολλάνε δυο apps μαζί. Κάτι σαν το “snap to the side”, που έτρεχαν δυο παράθυρα δίπλα-δίπλα πιάνοντας από 50% τις οθόνης. Μόνο που στα Windows 8 και RT τα ποσοστά αυτά άλλαξαν και έγιναν 30-70% ή 70-30%, και μπορεί ο χρήστης να “κολλήσει” οποιεσδήποτε δυο εφαρμογές θέλει. Είτε είναι δυο Modern apps είτε μια Modern και μια x86 (Windows 7 και πίσω δλδ). Τα Windows RT θα έχουν ενσωματωμένο το desktop περιβάλλον, αλλά μπορούν να τρέξουν μόνο τις εφαρμογές του Office, που είναι προεγκατεστημένο και δωρεάν, και κάποια αλλά apps όπως task manager, paint, notepad και file manager.

Μία τελευταία ριζική αλλαγή για τα Windows 8 είναι οι αλλαγές στην οθόνη κλειδώματος. Παλαιοτέρα μέχρι τα Windows 7, όταν κλειδωνε ο υπολογιστής, απλά εμφάνιζε το εικονίδιο του χρηστή και τις επιλογές για κλείσιμο του ή αλλαγή γλώσσας.  Microsoft επέλεξε να παρέχει ώρα, ημερομηνία, καταχωρήσεις ημερολογίου, κατάσταση δικτύου και το επίπεδο μπαταρία ως ειδοποιήσεις πάνω σε μια εικόνα σαν οθόνη κλειδώματος. Επίσης μπορείτε να εμφανίσετε έως επτά apps που θα παρέχουν ειδοποιήσεις όταν η οθόνη είναι κλειδωμένη. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ένα tablet για να βλέπετε με μια ματιά ότι ειδοποιήσεις έχετε, ανάλογα με τα apps που υπάρχουν στο Lock Screen, όπως το επόμενο ραντεβού στο  ημερολόγιο, τα email που λάβατε, κλπ. Και πάλι, η οθόνη κλειδώματος είναι δανεισμένη από τα Windows Phone.

Η Microsoft ενσωμάτωσε ένα “picture password” που επιτρέπει στο χρηστή να εισέλθει “χτυπώντας” “μυστικές περιοχές” σε μια εικόνα της επιλογής του. Αυτό λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως το pattern unlock που έχουν τα Android smartphones, αλλά μπορεί να επιλέξει τρία διαφορετικά σημεία στην εικόνα για να δημιουργήσει έναν κωδικό πρόσβασης. Υπάρχει επίσης επιλογή για να χρησιμοποιήσει ένα PIN ή τον παραδοσιακό κωδικό πρόσβασης, αλλά ο κωδικός πρόσβασης της εικόνας είναι μια μοναδική πτυχή που να λειτουργεί καλά σε συσκευές με οθόνη αφής. Υπάρχει ένα ολόκληρο το σύστημα ειδοποιήσεων εγκατεστημένο στα Windows 8. Τα είδη των ειδοποιήσεων είναι δυο  — του συστήματος και των εφαρμογών. Οι ειδοποιήσεις εφαρμογών παρέχουν ένα γρήγορο αναδυόμενο παράθυρο (toast notification) που εξαφανίζεται μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Αν χάσετε αυτόν τον τύπο των ειδοποιήσεων, τότε τα Live Tiles θα παρέχουν στοιχεία για τις χαμένες ειδοποιήσεις. Η Microsoft επέλεξε να μην περιλάβει ένα κέντρο ειδοποιήσεων — κάτι που αναμένουμε  να προσθέτουν σε μελλοντικές εκδόσεις. Ειδοποιήσεις του συστήματος προβάλουν πληροφορίες για συμβάντα του λειτουργικού συστήματος όπως χαμηλή μπαταρία ή μια προειδοποίηση από το σύστημα SmartScreen της Microsoft — ένα φίλτρο ασφαλείας ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και κακόβουλων προγραμμάτων ενσωματωμένο στα Windows 8. Σε τέτοια περίπτωση θα εμφανιστεί ένα notification πλήρους οθόνης και θα απαιτεί κάποια ενέργεια πριν απομακρυνθεί.

Τέλος με όλες αυτές τις καινούριες λειτουργίες και την προώθηση ενός πιο touch-friendly περιβάλλοντος στα Windows 8, περιμένουμε να δούμε πολλές νέες μορφές υπολογιστών και με νέα χαρακτηριστικά, όπως οι οθόνες αφής. Ήδη οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει μια σειρά από νέα προϊόντα με Windows8, ανάμεσα τους tablets, hybrid laptops και all-in-one desktops με οθόνες αφής, οθόνες που γυρνάμε και πολλά πολλά ακόμα, διαφορετικά design που δεν έχουμε συνηθίσει. Ακόμα και η Microsoft μπήκε στο παιχνίδι με τον πρώτο της tablet υπολογιστή, το Microsoft Surface.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.