Φανταστείτε για μια στιγμή ότι το τρίχρονο κοριτσάκι σας είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και αυτό την “σταματάει” να μπορέσει να μιλήσει με την φωνή της. Μετά φανταστείτε τον συνδυασμό του iPad με μια ειδική εφαρμογή της δίνει την δυνατότητα να μπορέσει να μιλήσει οπού μπορεί να ζητήσει πράγματα, να εκφραστεί ή ακόμη και να πει “Μπαμπά, σε αγαπώ”.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά θα δείτε ότι το iPad με μια εφαρμογή είναι ένα είδος τεχνολογικού θαύματος.

Τώρα, φανταστείτε ότι αυτή η εφαρμογή διαγράφεται από το App Store.

Ακριβώς αυτό έγινε στην Maya Nieder, ένα μικρό κοριτσάκι με ένα είδος αναπηρίας οπού χρειάζεται το σύστημα augmentative and alternative communication (AAC) ή σε ελεύθερη μετάφραση μια αυξητική και εναλλακτική επικοινωνία ( AAC) για να εκφράζετε. Γενικά, είναι ορισμένες συσκευές οπού κάνουν αυτό και κοστίζουν περίπου $5.000. Ένα iPad με μία προσαρμοσμένη εφαρμογή μπορεί να το κάνει αυτό για πολύ λιγότερα χρήματα, περίπου $300 και συν τα χρήματα για το iPad. Η μαμά της Maya, ή Dana, όπως είναι αυτονόητο, είναι αναστατωμένη.

“Η Maya μπορεί να μιλήσει σ’εμάς, για πρώτη φορά στην ζωή της” γράφει η Dana Neider στο blog της. Επίσης αναφέρει: ” “Κρεμόμαστε” από την κάθε λέξη της.” “Μάθαμε ότι της αρέσει να μιλάει για τις μέρες της εβδομάδος, κατά κάποιο περίεργο τρόπο της αρέσει να μιλάει για τον καιρό,και της αρέσει να προσποιείται ότι τα παιχνίδια της και συγκεκριμένα η “βασίλισσα”, οδηγάει το λεωφορείο για το σχολείο (μερικές φορές) και για την δουλειά ( πιο σπάνια) . Αυτή η εφαρμογή, όχι μόνο της επέτρεψε να μπορέσει να μιλήσει για να μας πει τις ανάγκες της αλλά και τις σκέψεις της. Μας δόθηκε το δώρο να γνωρίζουμε ότι το παιδί μας βρίσκετε σε διαφορετικό “επίπεδο”.

Η δίκη που έγινε περιλάμβανε τον developer της εφαρμογής της εταιρίας “Speak of Yourself”, ο Heidi LoStracco και τον Renee Collender- οπού είναι και οι δύο παθολόγοι φωνής – και τον δημιουργό της συσκευής AAC, την εταιρία Prentke Romich Company (PRC). Ο developer ισχυρίστηκε σε μια δίκη ότι η εφαρμογή παραβιάζει πάνω από 100 πατέντες τους, και ζήτησαν από την Αpple να διαγράψει την εφαρμογή από το App Store. O Collender και ο LoStracco κατέθεσαν αλλά η δίκη δεν ήταν έγκυρη.

Παρόλα αυτά, η εφαρμογή διαγράφτηκε από το App Store από την Apple. Η δίκη ακόμη δεν έχει επιλυθεί.

Ευτυχώς, η Maya έχει ακόμη την εφαρμογή στο iPad της, και έτσι μπορεί να χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να μιλήσει. Οι γονείς της, ωστόσο, ανησυχούν για τυχόν αναβαθμίσεις του iOS και για ασυμβατότητα με την εφαρμογή AAC, ανησυχούν αν στην δίκη η PRC ζητήσει να σβήσουν την εφαρμογή από απόσταση αν βρεθεί ότι την παραβιάζουν, και ανησυχούν στο τι θα πει για όλο αυτό η μικρή τους κόρη.

Εμείς πάντως ήδη νιώθουμε οργή για το συγκεκριμένο θέμα.

via

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άλλη μια περίπτωση που οι πατέντες καταστρέφουν την τεχνολογία και δεν αφήνουν το ανθρώπινο είδος να πάει μπροστά. Ηταν τιμή του iOS να έχει μια εφαρμογή σαν αυτή, ελπίζω οι developers να βρουν χώρο στην οικογένια του Android ή των Windows Phones

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.