Οι δυο μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, Cosmote και Vodafone, μάχονται για εδώ και μερικά χρόνια για το ποια έχει το πιο γρήγορο 3G mobile internet, όπως έχουμε δει και μέσα από τις διαφημίσεις τους. Τώρα προχωρούν το παιχνίδι στο επόμενο επίπεδο υιοθετώντας την επομένη γένια τεχνολογιών στην παροχή mobile internet. Το όνομα αυτής 4G LTE (Long Term Evolution)!!

Στην Αμερική, πολλοί χρηστές απολαμβάνουν τέτοιες 4G υπηρεσίες εδώ και 2 χρόνια από παρόχους όπως η AT&T και η Verizon. Τι προσφέρει όμως το LTE στους χρηστές?? Με τα τωρινά δίκτυα 3G, απολαμβάνουμε ταχύτητες internet έως 21Mbmps σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε μερικά σημεία έως και 42Mbps!! Βεβαία οι πραγματικές ταχύτητες που πιάνουν οι συσκευές μας απέχουν πολύ από αυτούς τους αριθμούς, καθώς δεν ξεπερνούν τα 5Mbps στο κατέβασμα… δεν αναφέρω καθόλου βεβαία τις ταχύτητες στο ανέβασμα γιατί θα κλαίμε από τα γέλια, τόσο χάλια!!

Με το 4G LTE οι εταιρίες μας υπόσχονται ταχύτητες που ξεπερνούν τα 50Mbps στο κατέβασμα και τα 10Mbps στο ανέβασμα. Εδώ να αναφέρουμε ότι η Vodafone, στα τεστ που έκανε στο εργαστήριο, πιάνει ταχύτητα 91Mbps στο κατέβασμα!! Ενώ η Cosmote υποστηρίζει ότι μπορεί να πιάσει πολύ παραπάνω από 100Mbps σε αντίστοιχα τεστ.

Το νέο 4G δίκτυο της Cosmote θα ενεργοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα στο 2013 θέλουν να καλύπτουν όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και την ευρύτερη περιοχή γύρω από την συμπρωτεύουσα. Η Vodafone δεν έχει δώσει ακόμα πληροφορίες ποτέ θα ενεργοποιήσει το δικό της 4G δίκτυο και σε ποιες περιοχές θα είναι διαθέσιμο.

Θέλουμε να τονίσουμε στους αναγνώστες ότι οι συσκευές που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα, δεν υποστηρίζουν δίκτυα LTE. Θα πρέπει να αγοράσουν νέες συσκευές που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Τέτοιες συσκευές είναι το νέο iPhone 5, το νέο Nokia Lumia 920, καθώς και αρκετές εκδόσεις Android συσκευών όπως το Galaxy SIII, που δεν είναι όμως ακόμα διαθέσιμες στην χωρά μας.

 

via

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.