Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δε μιλάμε για καθαρές πωλήσεις στους καταναλωτές, αλλά για τα αποθέματα που έχουν σταλεί στα καταστήματα. Κρατώντας αυτό κατά νου, οι τελευταίες εκτιμήσεις προέρχονται από την IDC, η οποία συνοψίζει τα πορίσματά της στο παρακάτω διάγραμμα:

Η αγορά των tablet αυξήθηκε κατά  49,5 % μέσα σε ένα χρόνο, αλλά μόνο 6,7% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Η αγορά Android ταμπλετών, με επικεφαλής τη Samsung και την Amazon, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια  του τριμήνου, παίρνοντας  μερίδιο αγοράς του iPad.

Η Apple έχασε 9,3 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ του τελευταίου τριμήνου και του  τρίτου τρίμηνο του περασμένου έτους. Με άλλα λόγια, έχασε 15,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το μερίδιο αγοράς της κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (65,5%).

Το ποσοστό της βέβαια βρίσκεται ακόμα στο 50,4%,  καθώς η εταιρία κατέχει ακόμη πάνω από το ήμισυ σε πωλήσεις ταμπλετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Apple θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια υψηλότερη απόδοση δεδομένου ότι είναι η μόνη εταιρεία που αναφέρει τις πραγματικές πωλήσεις και όχι μόνο τη διάθεση στα καταστήματα.

Από την άλλη πλευρά, η πτώση της Apple μεταφράζεται σε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για τους υπόλοιπους  πέντε κορυφαίους κατασκευαστές tablet κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Η Samsung έφτασε στη 2η θέση, χάρη στο Galaxy Tab και Galaxy Note 10,1 . Η κορεατική εταιρεία έχει διαθέσει  5,1 εκατομμύρια ταμπλέτες  σε όλο τον κόσμο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, κερδίζοντας 11,9 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μόλις έτος.

Η Amazon, η οποία δεν είχε κάποια tablet συσκευή  κατά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, κέρδισε 4,2 ποσοστιαίες μονάδες από το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Η εταιρεία ανακοίνωσε τα νέα 7-ιντσών και 8,9-ιντσών Kindle Fire HD tablet στα τέλη του τριμήνου, και άρχισε να κυκλοφορεί τη νέα 7-ιντσών HD έκδοση στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Amazon είχε διαθέσει τις συσκευές της μόνο στις ΗΠΑ το περασμένο τρίμηνο, αν και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε πέντε επιπλέον χώρες.

Την πρώτη πεντάδα της  λίστα κατασκευαστών tablet έρχεται να καλύψει η  Asus και η Lenovo.

Η ανάπτυξη της Asus στο τομέα των tablet  ενισχύθηκε από το ισχυρό brand-name της Google,  Nexus,  καθώς η διάθεση του Nexus 7 βοήθησε την εταιρία να κερδίσει φέτος 4,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα κέρδη της Lenovo αυξήθηκαν λόγω της διάθεσης των προϊόντων της στην Κίνα, αλλά το μόνο που κατάφερε να αρπάξει είναι ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 0,3%.

Το Android μπορεί να έχει κυριαρχήσει στο κλάδο των smartphones, αλλά στο τομέα των tablet το iOS εξακολουθεί να κατέχει τα ινία.

Η πλατφόρμα της Google με αργά, αλλά σταθερά βήματα βλέπουμε να παίρνει σιγά σιγά μερίδιο από την Apple και από  ότι φαίνεται η τάση αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα.

Θα σώσει το iPad Mini την ημέρα ;   Θα δούμε το επόμενο τρίμηνο.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.