Πρόσφατα σας ενημερώσαμε σχετικά με μια συνέντευξη του Reid Hoffman (συν-ιδρυτή του LinkedIn) που είχε με τον Steve Ballmer (τον CEO της Microsoft), στην οποία ο Ballmer έκανε κάποιες βαρύγδουπες δηλώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό: την Apple και το Android. Για να δικαιολογήσουμε πάντως τη δήλωση του Ballmer, μιλάει για τις Android εφαρμογές και όχι κατ ‘ανάγκη για την ίδια τη πλατφόρμα του Android.

“Το οικοσύστημα του Android είναι λίγο άγριο σε σχέση με τη συμβατότητα των εφαρμογών και τη malware προοπτική, ίσως, με έναν τρόπο που δεν είναι πάντα προς το συμφέρον του καταναλωτή. Είναι ανεξέλεγκτο. (SIC) “

Το Android έχει 72,4% της αγοράς σε σύγκριση με το 3% των Windows Phone. Με αριθμούς, όπως αυτούς, το Android πάντως κάτι πρέπει να κάνει σωστά. Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός, ότι το Android βρίσκεται στο παιχνίδι περισσότερο από ότι τα Windows Phone (αλλά όχι περισσότερο την ίδια τη Microsoft ή ακόμα και τα smartphones από τη Microsoft), είναι το Android πραγματικά “άγριο” και “ανεξέλεγκτο” και πάσχει από «τη συμβατότητα των εφαρμογών ” και τα “malware”, όπως δήλωσε ο  Ballmer ;

Ανεξέλεγκτο

Η Google έχει μια διαφορετική προσέγγιση για την υποβολή εφαρμογών στο Play Store. Σε αντίθεση με την Apple και τη Microsoft, όπου οι εφαρμογές απαιτούνται να εγκριθούν πριν από την καταχώρησή τους, οι εφαρμογές που υποβάλλονται στη Google γίνονται αυτόματα αποδεκτές.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτή η «έλλειψη ελέγχου” θέτει τους καταναλωτές σε κίνδυνο από κακόβουλες εφαρμογές και εφαρμογές που συγκεντρώνουν πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες τους. Για να είμαι ειλικρινής, το Android είχε και αυτό το μερίδιο που του αναλογεί σε σχέση με τα προβλήματα από malware.

Ωστόσο, το να κατηγορεί η Microsoft το Android για το συγκεκριμένο θέμα είναι κάπως γελοίο. Τα Windows ( στους επιτραπέζιους και τους φορητούς υπολογιστές ) έχουν παρόμοια προσέγγιση για την εγκατάσταση εφαρμογών και είναι διαβόητα για την έλλειψη ασφάλειας, όπου αφήνουν εφαρμογές να τρέχουν “άγρια” στους υπολογιστές. Αλλά δεν μιλάμε για επιτραπέζιους υπολογιστές, οπότε ας μπούμε πάλι στο θέμα.

Τόσο η Apple και η Microsoft προ-εγκρίνουν τις εφαρμογές  πριν την εισαγωγή τους στα αντίστοιχα καταστήματα τους. Με αυτό το τρόπο βέβαια δεν μπόρεσαν να πιάσουν το 100% του κακόβουλου λογισμικού από το να περάσει τη διαδικασίας επιλογής – ούτε ισχυρίζονται ότι το κάνουν.

Η Google βέβαια δεν έχει καθίσει αδρανής στο να επιτρέπει το κακόβουλο λογισμικό να βρίσκεται στο Play Store της. Μάλλον το αντίθετο. Η Google έχει εφαρμόσει τακτική σάρωσης εφαρμογών, όπου αναζητούν τον κωδικό που μιμείται την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Η Google δεν μπορεί μόνο να αφαιρέσει τις εφαρμογές αυτές από το κατάστημα, αλλά μπορεί επίσης να τις αφαιρέσει, από τα ίδια τα tablet και τα smartphones – κάτι που έχουν πράξει και στο παρελθόν.-

Άγριο

Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι οι εφαρμογές μπορούν να εγκατασταθούν σε Android-powered συσκευές εκτός του Play Store και ως εκ τούτου, παρακάμπτοντας  ” τον έλεγχο” της Google. Έτσι θα μπορούν να δέχονται επιθέσεις  από κακοποιούς από όλο τον πλανήτη!

Για αρχή, η εγκατάσταση εφαρμογών από “Άγνωστες πηγές” είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή. Οι χρήστες που θέλουν να αναλάβουν τον κίνδυνο να ξεφύγουν από τη διαδικασία εγκατάστασης από το Play Store θα πρέπει να αλλάξουν τις  ρυθμίσεις πριν οποιαδήποτε εφαρμογή εγκατασταθεί στη συσκευή τους.

Ναι, αφού λοιπόν δηλώσετε στη συσκευή σας, ότι είστε σε θέση να κάντε την εγκατάσταση και έχετε λάβει γνώση των κινδύνων που συνδέονται με αυτό τον τρόπο, οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές εκτός του Play Store. Εκτός, όμως από τα παραπάνω, οι χρήστες προειδοποιούνται πάντα σχετικά με το τι δικαιώματα ζητά η εφαρμογή και δίνεται η ευκαιρία να ακυρώσετε την εγκατάσταση. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ότι οι χρήστες διαβάζουν πραγματικά την οθόνη των δικαιωμάτων και αναρωτιούνται γιατί κάθε δεδομένη εφαρμογή ζητά τα συγκεκριμένα δικαιώματα. Δυστυχώς, πολλοί χρήστες δεν το κάνουν αυτό.

Παρόλα αυτά βέβαια για εκείνους που έχουν τελικά αναλάβει τον κίνδυνο, η Google έχει και άλλη μία έξτρα δικλίδα ασφαλείας, και αναφέρομαι σε ένα νέο χαρακτηριστικό που θα κάνει την εμφάνισή του στο Android Jelly Bean 4,2 και ονομάζεται “Επαλήθευση εφαρμογών”. Αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή, θα απορρίπτει ή θα προειδοποιεί τους χρήστες πριν εγκαταστήσουν κακόβουλες εφαρμογές στη συσκευή τους.

Γιατί το “άγριο” και “Ανεξέλεγκτο” λοιπόν δουλεύει ;

Ένα σημαντικό μερίδιο των χρηστών θέλουν να είναι σε θέση να κάνουν ό τι θέλουν με το smartphone και το tablet τους. Επίσης οι κατασκευαστές θέλουν να είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους ρυθμίσεις στις συσκευές που πουλάνε, ώστε να διαφέρουν από τον ανταγωνισμό – κάτι που οι έμποροι αποκαλούν «διαφοροποίηση.-

Αν θέλετε ένα προϊόν της Apple θα πρέπει να αγοράσετε ένα προϊόν της Apple. Φαίνεται ακριβώς όπως και κάθε άλλο προϊόν της Apple.

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα τηλέφωνο της Microsoft, μπορείτε να αγοράσετε ένα  οποιοδήποτε από τους διάφορους κατασκευαστές, αλλά η Microsoft δεν αφήνει τους κατασκευαστές να κάνουν και πολλά όσον αφορά την διαφοροποίηση των τηλεφώνων τους από τους ανταγωνιστές τους – ως προς το λογισμικό τουλάχιστον. Το Hardware είναι μια διαφορετική ιστορία.-

Το Android, από την άλλη πλευρά, είναι ανοικτό στις εταιρίες, καθώς και στους τελικούς χρήστες να τροποποιηθεί, να προσαρμοστεί και να διαφοροποιηθεί σύμφωνα με τα γούστα του καθενός.

Με δεδομένες αυτές τις τρεις προσεγγίσεις, το Android προσφέρει τη μεγαλύτερη ευελιξία και επιλογές σε hardware και λογισμικό, ρυθμίσεις και παραμέτρους, καθώς και σε επιλογή εφαρμογών.

Το Android τελικά δεν είναι τόσο «άγριο» και «ανεξέλεγκτο», όσο είναι “δωρεάν” και “ευέλικτο”, και δίνει στους χρήστες επιλογές.

Γι ‘αυτό λοιπόν σήμερα θα βρείτε ένα Android κινητό σε σχεδόν τρεις από τις τέσσερις τσέπες και αυτός είναι και ο λόγος που έχει κυριαρχήσει στην αγορά.

 

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλα ολα αυτα και συμφωνω με τα περισσοτερα, αλλα δεν ειναι λιγες οι ιστοριες που εχουμε ακουσει με υποκλοπες δεδομενων και στοιχειων των χρηστων. Πιστευω οτι σε αυτο αναφεροταν ο Ballmer, αφου το συστημα ελεγχου της Google ειναι πιο διατρητο, οσων αφορα τα Stores, σε σχεση με αυτα των Apple & Microsoft, αλλα και το επιπεδο ασφαλειας του λειτουργικου συστηματος ειναι κατωτερο γενικοτερα.

  2. Δεν μιλάμε απλά για κάποιο σύστημα ελέγχου, μιλάμε για 2 τελείως διαφορετικές φιλοσοφίες. Είναι μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στους developers και του καταναλωτές. Κάθε μία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Ο κόσμος είναι αυτός που θα αποφασίσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.