Η Κινέζικη “αρκούδα” είναι ένα είδος ξεχωριστό. Φτιάχτηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας από λάθος του outsourcing συστήματος που πρώτοι εφήρμοσαν οι Αμερικάνοι. Πρόκειται για ένα είδος βιομηχανίας που τα γονίδιά του παραπέμπουν σε “Κινέζικες μαϊμούδες”. Ναι, κι όμως! “Αρκούδα” από “μαϊμούδες”!

1098393_572032786190690_796418389_n

Σας έχει πλησιάσει ποτέ στα ΚΤΕΛ, ο κλασσικός, αλλά καθόλα συμπαθητικός, τύπος που πουλάει “αυθεντικά” αρώματα και γυαλιά ηλίου σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές; Εχετε ποτέ δοκιμάσει να βάλετε λίγο από το πατσουλί που σας πουλάει, ή έχετε τολμήσει να οδηγήσετε με τα pray-the-lord-ban γυαλιά τους; Αν ναι, τότε σε λίγο θα βρεθείτε μπροστά σε μια παράλληλη ζωή με τα αγαπημένα σας smartphones, tablets, laptops και PCs …

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με ένα blog τεχνολογίας; Είναι απλό. Όπως ακριβώς αποφεύγουμε τις “μαϊμούδες” που σίγουρα θα μας βλάψουν, έτσι θα πρέπει να αποφεύγουμε και τις αντίστοιχες για τους φορητούς μας φίλους, που μπορεί να βλάψουν αυτές άμεσα, και εμάς τουλάχιστον έμμεσα.

Κινέζικες μαϊμούδες

Σίγουρα ακούσατε, ή διαβάσατε για την περίπτωση της Κινέζας, κατόχου iPhone που με έναν ντόπιο φορτιστή κατάφερε, όχι μόνο να έχει νέο look, αλλά και να αποδημήσει εις Βούδα (λόγω καταγωγής)! Άρα βλέπουμε πως τα μη αυθεντικά αξεσουάρ μπορούν να σκοτώσουν! Πιστεύω θα έπρεπε το υπ. Ανάπτυξης να απαιτήσει από τις εταιρίες που τα εισάγουν να βάλουν αντίστοιχη προειδοποίηση πάνω στα προϊόντα τους, αντίστοιχη με αυτή του Παπαστράτου! Δηλαδή: “Τα “μαϊμού” σκοτώνουν εσάς και τους γύρω σας”, ή ακόμα καλύτερα “Τα “μαϊμού” βλάπτουν το σπέρμα”, γιατί ας αναλογιστείτε μια τέτοια μπαταρία να εκραγεί την ώρα που έχετε το Samsung στην τσέπη σας, άσε που από τον πόνο θα πάτε σε άλλο γαλαξία!

Στις προσωπικές εμπειρίες τώρα… Πριν από περίπου εννέα μήνες, είχα ένα ατύχημα με το iPhone μου… Η βαρύτητα αποφάσισε να το στείλει στις κυλιόμενες σκάλες του Μετρό και να κλαίω το touch. Ένεκα έλλειψης χρημάτων την τότε περίοδο (όχι πως τώρα έχω…) αποφασίζω να αλλάξω το αλλάξω με ένα μη αυθεντικό. Το αποτέλεσμα; Οχι μόνο καμία σχέση με το αυθεντικό, αλλά στην επόμενη συνεύρεση με τη βαρύτητα και το δάπεδο, ξανάσπασε (για πλάκα όμως)! Αυτή τη στιγμή δεν την έχω αλλάξει ακόμα, με αποτέλεσμα να είμαι ο μόνος κάτοχος του iPhone – Terminator edition!

Η ιστορία συνεχίζει με την κεραία… Αποφασίζω λοιπόν να ξαναεμπιστευθώ το κοντό κίτρινο πλασματάκι και να πάρω από αυτό το ανταλλακτικό! Όλα καλά τους πρώτους 2 μήνες! Στη συνέχεια (χθες το βράδυ συγκεκριμένα) αποφασίζει το iPhone να μην βλέπει την εταιρία στη οποία έχω συμβόλαιο… Βρε τι reboot, βρε τι plane mode, βρε τι 3G ανοιγοκλείσιμο, αυτό τίποτα… Είχε βγάλει και τη διαφήμιση Φέέέέτα μπροστά και κάλυψη 0. Αποφασίζω να βάλω τα μεγάλα μέσα… Κατσαβίδι! Με το που ξεβιδώνω και αφαιρώ την πλάτη, άλλαξε σε σήμα-σήμα καμπάνα! Με το που ξαναβίδωσα την πλάτη… Φέέέέτα… Το αποτέλεσμα; Πήγα σήμερα ξαναπλήρωσα κεραία, αυθεντική, και όλα καλά!

Συμπέρασμα: αφήστε στην άκρη τα μη αυθεντικά και ομολογουμένως κατά πολύ φθηνότερα ανταλλακτικά και πληρώστε μία φορά το αυθεντικό! Μπορεί να τσούξει, αλλά θα κρατήσει περισσότερο από το “μαϊμού”. Βέβαια πρέπει να διευκρινίσω πως υπάρχουν Κινέζικα και Κινέζικα. Τα μεν που κατασκευάζονται στην χώρα, αλλά με προδιαγραφές και ελέγχους ποιότητας δυτικών προδιαγραφών και τα δε που απλά αντιγράφουν τα μεν, με χαμηλότερης ποιότητας υλικά και κανέναν έλεγχο. Προτιμήστε τα πρώτα.

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εεεεεε…. Έχεις σκεφτεί να αλλάξεις συσκευή;;;;; Προσωπικά εδώ και 11 χρόνια επισκευάζω κινητά με αυθεντικά και με ημιτασιόν ανταλλακτικά και μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα παράπονο απο τα ημιτασιόν. Όσες φορές μου έτυχε ελλατωματικό, μου έστειλαν αμέσως άλλο χωρίς κανένα κόστος. Υπάρχουν δηλαδή πολλών διαφορετικών ποιοτήτων “μαϊμού” ανταλλακτικά. Υπάρχουν τα χαμηλήςποιότητας που είναι πάμφθηνα και τα εφάμηλλης ποιότητας με τα γνήσια που βγαίνουν ένα 5% ακριβότερα απο τα φθηνότερα. Αν σκεφτείς όμως οτι αν για παράδειγμα το γνήσιο κοστίζει 15 €, το φθηνότερο 3€ και το καλής ποιότητας ημιτασιόν, 5 €, ε μη μου πεις οτι δε θα το δοκίμαζες… Απο εκεί και πέρα, όλα αυτά που ακούγονται περί εκρήξεως κτλ, προσωπικά δεν τα πολύπιστεύω γιατί μετά απο 11 χρόνια χρήσης όλων των ειδών φορτιστών και μπαταριών, δεν είχα κανένα τέτοιο θέμα, ΑΛΛΑ!! Ξέρω τι ψωνίζω! Δεν ψωνίζω το φθηνότερο και το παίζω “μαγκιά”…….!!! Αλλά το καλύτερο σε σχέση κόστους – ποιότητας.

 2. Θα συμφωνήσω με τον φίλο απο πάνω. Οταν παίρνεις το φθηνότερο κινέζικο όντως παίζεις με την τύχη. Τόσα χρόνια και γω δεν ειχα θέμα, μονο 1 φορά που με έπιασε η τσιγκουνιά και πηρα το φθηνότερο απο το ebay.

 3. Αγοράζω αποκλειστικά clone products από Κίνα τα 13 τελευταία χρόνια και τα προβλήματά που συνάντησα ήταν πολύ ελάχιστα. Η ποιότητα έχει ανέβει αρκετά τον τελευταίο καιρό. Αγοράζεις ένα σχεδόν ίδιο προϊόν στο 1/3 της τιμής (ίσως και λιγότερο). Αν το κάνεις μακροχρόνια έχει πολλά οφέλη, τόσο στην τιμή, όσο και στην πληθώρα των συσκευών που θα αγοράσεις. Το ποσοστό των bugs και των ελαττωματικών συσκευών είναι περίπου το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις, μη ξεχνάμε τρανταχτά παραδείγματα όπως iphone, ipad 2, SONY κτλ… Θεωρώ κοροϊδία να πληρώσει κάποιος ένα αυτοκόλλητο με ένα μισοφαγωμένο μήλο +400 ευρώ τις πραγματικής αξίας. Δεν θέλω να κρίνω το άρθρο αρνητικά, αλλά υποδεικνύει τον τρόμο των εταιρειών για “την επιστροφή των κλώνων” στην αγορά, με αποτέλεσμα να προσπαθούν (οι εταιρείες) τα φοβίσουν αντίστοιχα και το αγοραστικό κοινό. Λυπάμαι αλλά όταν η πραγματική αξία κατασκευής ενός προϊόντος που παράγεται από πλαστικό και πυρίτιο (τα πιο φτηνά και διαδομένα στοιχεία στην φύση) έχει πραγματική αξία 50 ευρώ και το πουλάνε στην αγορά 500, θεωρώ ότι γίνομαι θύμα. Σόρρυ αλλά πρέπει να κάνετε περισσότερα από ένα “μπου” για να μας φοβίσετε ή τουλάχιστον να κόψετε κάτι από τις διακοπές σας στον Άσπεν και να ρίξετε τις τιμές στην αγορά… Τα “πρόβατα” που συντηρούν τις ληστρικές εταιρείες αρχίζουν να λιγοστεύουν και να φανταστείς έχουμε πολύ καιρό ακόμα για το Πάσχα…

 4. Όσες πιθανότητες έχει να σκάσει ένα “μη αυθεντικό προϊόν”, ακριβώς τόσες έχει και ένα “αυθεντικό προϊόν” (απλώς εμείς δεν το μαθαίνουμε όταν συμβαίνει, λόγω καλού marketing των “αυθεντικών” εταιρειών). Δεν έχει να κάνει με ποιότητα κατασκευής αλλά με Φυσική και Χημεία, η οποία είναι η ίδια και στα δύο προϊόντα. Σταματήστε να παραμυθιάζετε τον κόσμο. Βεβαία να μην αναφερθώ καλύτερα στο ότι τόσο τα “μη αυθεντικά” όσο και τα “αυθεντικά” συνήθως κατασκευάζονται σε παρόμοιες γραμμές παράγωγης με ίδιους τρόπους παραγωγής και ίδιο ίσως καλύτερο QC.

  • Εξαρτάται πάντα από ποιον το πήρες. Δεν περνάνε όλα τα κινέζικα ελεγχους ποιότητας. Δεν είναι τυχαία η φήμη που έχουν για ηλεκτροπληξίες κτλ. Υπάρχουν και καλής ποιότητας αντιγραφές όμως. Χανεις όμως support, αντιπροσωπία, updates, μέχρι και την υποστήριξη από την κοινότητα του Android. Επίσης αμφιβάλλω και σχετικά με το πόσο είναι ασφαλή από θέμα ακτινοβολίας. Αν είχα παιδιά δεν θα ήθελα να είναι ένα τέτοιο δίπλα στο παιδί μου πάντως. Και όχι τα αυθεντικά iPhone για παράδειγμα φτιαχνονται στην Foxconn που είναι εταιρία κολοσσος στην κατασκευή HW, Η Foxconn λοιπόν δεν φτιαχνει τις αντιγραφές, γιατί απλά δεν είναι χτεσινή εταιρία που δεν την ξέρει κανείς! Την αντιγραφή μην περιμένεις να την φτιάχνουν σε εργοστάσια κορυφαία. Αν ήταν τόσο καλές οι συσκευές που βγάζουν εκεί, δεν θα ήταν απλά αντιγραφές αλλά θα είχαν επιτυχία στην αγορά με δικιές τους συσκευές!

 5. Αυτο που λες για την τιμή μιλάς για το κόστος των υλικών της συσκευής και όχι το συνολικό κόστος δημιουργίας της οπου περιλαμβανει marketing, hw rnd, sw rnd, licenses κτλπ κτλπ και σίγουρα δεν θα ειναι καν κοντά στα 50ε ανα συσκευή αλλα οχι και 600€. In china we trust, αλλά να ξέρουμε και τι πραγματικά γίνεται 😉

 6. Αγαπητοί αναγνώστες!
  Πάντα υπάρχουν τα καλά και τα κακά αντίγραφα! Να ξέρετε πως σε πολλά καταστήματα της χώρας μας κυκλοφορούν και τα Grade A αλλά και τα Grade B ανταλλακτικά. Όσο καλύτερο το ανταλλακτικό τόσο καλύτερα θα συνεργάζεται.
  Τόσα χρόνια και εγώ επισκευάζω υπολογιστές και κινητά και αυτό που έχω παρατηρήσει, το περιέγραψα παραπάνω! Όσες φορές χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω Grade B ανταλλακτικά, έπαιζα με την τύχη μου, σαν επαγγελματίας, αλλά και με την τύχη του πελάτη μου!

 7. Τα κινέζικα προϊόντα είναι καλό να υπάρχουν, ώστε να κρατάνε ψηλά τον ανταγωνισμό. Από κει και πέρα, όποιος τα προμηθεύεται θα πρέπει να είναι ενήμερος για το τι αγοράζει. Ο καθένας αγοράζει αυτό που τον συμφέρει και βολεύει (καθώς και τη τσέπη του).

  Από την άλλη, για καθαρά λόγους ασφαλείας και λόγω της πολυπλοκότητας των συσκευών δεν θα πρότεινα ένα ‘’κινέζικο΄΄ προϊόν σε κάποιο γνωστό μου. Αν πραγματικά ενδιαφέρεται για μία κινέζικη εταιρία, υπάρχουν εταιρίες κολοσσοί, όπως η ZTE και η HUAWEI όπου προσφέρουν εξαιρετικές λύσεις σε αρκετά καλές τιμές.

 8. Ούτως ή άλλως, να μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας βρίσκεται στην Κίνα-Ιαπωνία… Άρα, το βασικό είναι αυτό που αναφέρεται στο άρθρο… Να μπορεί κάθε προϊόν να αναγνωρίζεται με σήματα επάνω στην συσκευασία ότι είναι κατάλληλα για οτιδήποτε. Το ότι προέρχονται από την Κίνα, δεν σημαίνει τίποτα… Οι περισσότεροι “κολοσσοί” των Hardware βρίσκονται εκεί, και δεν μπορούμε να πούμε σε καμία περίπτωση πως δεν είναι ποιοτικές οι εταιρίες αυτές… Αρκεί να είναι εταιρίες… Και ΟΧΙ ψιλικατζίδικα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.