Όταν σκέφτεστε το gaming, είμαι σχεδόν σίγουρος πως αυτό που σας έρχεται στο μυαλό είναι το Windows. Όταν όμως σκέφτεστε τη διαδικασία του video editing, ποιο λειτουργικό σύστημα σας έρχεται στο μυαλό;

OpenVideo

Πολύ πιθανώς το OS X της Apple, ή και πάλι, τα Windows της Microsoft. Και σας δικαιολογώ. Το Linux παρόλο που χρησιμοποιείται σε όλα τα μεγάλα studio παραγωγής ταινιών, όπως π.χ στο studio το οποίο έκανε το post production σε όλα τα “Hobbit”, δεν είναι ευρέως γνωστό για τις ικανότητες που έχει σε αυτόν τον τομέα, πιθανώς επειδή το software είναι λιγοστό. Κάτι τέτοιο όμως ήταν αναμενόμενο καθώς οι απαραίτητοι proprietry drivers και codecs, δεν είναι ο καλύτερος “φίλος” του Linux δυστυχώς ή ευτυχώς.

Εκεί είναι που το Linux χάνει το παιχνίδι σε αυτόν τον τομέα και αποτρέπει τα studio να υιοθετήσουν ένα Linux-Only προφίλ, αναγκαζόμενα να χρησιμοποιήσουν πληθώρα λειτουργικών συστημάτων και τα επίσης περισσότερα εργαλεία που προσφέρουν σε σχέση με το Linux.

Ποια είναι όμως τα “εργαλεία” τα οποία το Linux προσφέρει για τους κινηματογραφιστές και για τους επίδοξους ή τους μετρ του είδους;

Πάμε να δούμε!

Pitivi

0.94

Το Pitivi είναι ένα software το οποίο μοιάζει αρκετά με πολλά άλλα εκεί έξω, στον κόσμο του video editing, όπως το Avid Media Composer ή το Adobe Premiere, με κάποιες διαφορές. Μία είναι πως μερικές φορές κρασάρει. Αυτό συμβαίνει είτε κατά την εκκίνηση του προγράμματος, είτε όταν ο χρήστης φορτώνει πολλά footages στο timeline. Αυτό το bug του όμως, εξισορροπείται κάπως από το γεγονός πως το Pitivi είναι διαθέσιμο προς χρήση δωρεάν.

Γενικότερα, η όλη εμπειρία με το να κάνεις edit με το Pitivi, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανική, αλλά σίγουρα είναι ένα αρκετά αξιόλογο πρόγραμμα για οικιακά project όπου θα μπορούσε να σας βγάλει ασπροπρόσωπο.

Είναι επίσης γραμμένο σε Python και μπορείτε να αποπειραθείτε αν “ξέρετε από Python” να παίξετε μαζί του, προσθέτοντας τις δικές σας πινελιές.

OpenShot

OpenShot2-0-Improvements

Κάτι αντίστοιχο με το Pitivi είναι και το OpenShot. Πρόγραμμα timeline-based με αρκετά ενδιαφέροντα εργαλεία (μην φανταστείτε κάτι απίστευτο, απλά τα βασικά για να σας βγάλουν πέρα με κάποιο μικρό project), αλλά και ένα αρκετά intuitive UI.

Παρόλο που και αυτό αντιμετωπίζει κάποια crashes κυρίως κατά τη διάρκεια του rendering είναι λίγο πιο stable από το προηγούμενο στη λίστα.

Lightworks

lightworks-trim-screenshot

Αν όχι το πιο επαγγελματικό κομμάτι software σε αυτή τη λίστα, το Lightworks είναι σίγουρα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Παρόλο που το λογισμικό είναι ελεύθερο για το καθένα, με μηδενικό κόστος είναι έτοιμο να προσφέρει πολλές από τις λειτουργίες που διαθέτουν λογισμικά τα οποίο κοστίζουν το βάρος αφρικανικού ελέφαντα, σε δολάρια.

Ναι μεν, είναι αρκετά δύσκολο στην εκμάθηση, πόσο μάλλον αν δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει οποιοδήποτε software για επεξεργασία video, άλλο τόσο όμως θα σας ανταμείψει μόλις δείτε τα αποτελέσματα της εργασίας σας.

Το Lightworks πέρα από την πλατφόρμα του Linux, διατίθεται επίσης για Windows και OS X.

Cinelerra

cinelerra

Άλλο ένα αρκετά αξιόλογο πρόγραμμα στη λίστα, καθώς το Cinelerra μοιάζει και σε λειτουργίες αλλά και σε σχεδιασμό με προγράμματα όπως το Adobe Premiere.

Έχει αρκετές δυνατότητες, όπως Chroma Keying, masking και color correction. Είναι, επίσης δωρεάν, αλλά ίσως είναι ένας μικρός πονοκέφαλος για να το εγκαταστήσετε αν είστε αρχάριοι στο Linux καθώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το τερματικό, κάτι το οποίο δεν είναι αναγκαίο με τα υπόλοιπα, καθώς εφόσον διαθέτετε κάποια distro με ένα ενσωματωμένο market είναι σχεδόν σίγουρο πως θα το βρείτε εκεί.

Η εντολή για να το εγκαταστήσετε είναι :  sudo apt-get install cinelerra

KDEnlive

kdenlive096d

Το KDEnlive είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα σας βγάλει ασπροπρόσωπο στο 90% των φορών που το χρησιμοποιήσετε. Το υπόλοιπο 10% απλά δε θα σας φανεί αρκετό. Διαθέτει τα βασικότερα εργαλεία, για την κατά τα άλλα, πολύπλοκη διαδικασία του σωστού editing.

Λόγου χάρη, τα presets που διαθέτει για να προσθέσετε κάποιο transition ανάμεσα στις σκηνές σας είναι αρκετά περιορισμένα.

Αυτό που όμως ίσως σώζει την κατάσταση είναι πως διαθέτει ένα αρκετά γρήγορο rendering engine (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές που το project έχει κάποια λογικά πλαίσια για τις δυνατότητες του λογισμικού) αλλά και το γεγονός πως είναι και αυτό free.

Blender

Blender_Version_2.570

Για πολλούς, το πρόγραμμα Blender…. Κάνει τα πάντα. Εκτός από καφέ (really black humor). Οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες και σε όλα όσα προσφέρει στέκεται αξιοπρεπέστατα. Από το image editing έως τα βαριά 3D γραφικά τα οποία θα χρειαστεί μια million-dollar παραγωγή.

Είναι ικανό να κουμαντάρει πολλά από τα task που θα του βάλετε με σχετική ευκολία. Παρά το γεγονός πως πολλοί διστάζουν να το χρησιμοποιήσουν καθώς το θεωρούν αρκετά αλλόκοτο, η διαδικασία του editing δεν είναι τόσο διαφορετική από ένα εμπορικό πρόγραμμα όπως το Sony Vegas Pro καθώς διαθέτει και αυτό μια καλοστημένη timeline.

Το καλύτερο κομμάτι είναι πως μια πλήρες σουίτα για τη παραγωγή ταινιών ή (ίσως όχι προτεινόμενο) οικιακών project κοστίζει 0 $ .

Ποια είναι η ετυμηγορία όμως για το video editing στο Linux ;

Ίσως πως κάνει ακόμα τα νηπιακά του βήματα για να φτάσει στο ευρύ κοινό ή ότι έκανε ήδη τα μοναδικά του βήματα προς το κοινό και απλά κουράστηκε στο δρόμο, φτάνοντας μόνο τις μπροστινές σειρές.

Σχεδόν σίγουρο όμως είναι το γεγονός πως προς το παρόν, το Linux, δεν είναι ικανό να ανταγωνιστεί το Windows ή το OS X στην κατηγορία του μέσου καταναλωτή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.