Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που είδα τους τεχνικούς του OTΕ να σκάβουν τον δρόμο κοντά στην τηλεφωνική καμπίνα στην οδό μου, και όπως όλοι οι Techmaniacs που θα ήταν στην θέση μου, ενθουσιάστηκα που επιτέλους θα έχω διαθέσιμο VDSL COSMOTE στο σπίτι. Μετά από τόσο καιρό λοιπόν, είπα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από την χρήση του.

Στο Techmaniacs το σύνολο της δουλείας γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικιακή γραμμή. Η χρήση εκτός από την ψυχαγωγία περιλαμβάνει uploading τεράστιων αρχείων για τα review μας, livestreaming και τακτικό κατέβασμα από τα backups της σελίδας, που ξεπερνούν τα 50GB την φορά. Όπως καταλαβαίνετε η ανάγκη για υψηλές ταχύτητες είναι μεγάλη, οπότε την μέρα που έγινε διαθέσιμη η υπηρεσία στην περιοχή μου, έκανα αίτηση για απόκτησή της.

Λίγες μέρες μετά ο εξοπλισμός ήταν στο σπίτι μου και η υπηρεσία ενεργοποιήθηκε. Φανταστείτε το σοκ που έπαθα όταν είδα πως η γραμμή μου κλείδωνε στα 49.999/4999, την στιγμή που στην καλύτερη ήμουν στα 12Mbps στο παρελθόν. Αμέσως έγιναν τα απαραίτητα Speedtest και το χαμόγελο έκανε την εμφάνισή του στο πρόσωπό μου, αφού κατέβαζα με 5.7MB/s, ενώ ανέβαζα 625ΚΒ/s.

Για να καταλάβετε την διαφορά, ένα τυπικό review του site, που έχει μέγεθος 2.5GB, χρειαζόταν περίπου 5 με 6 ώρες για να ανέβει στο YouTube, με την γραμμή να σέρνεται κατά την διάρκεια του uploading. Πλέον το κάθε βίντεο είναι online σε περίπου μία ώρα, με την γραμμή να λειτουργεία κανονικά την ώρα που ανεβάζω! H απόλαυση δεν σταματάει εκεί όμως, καθώς ένα αρχείο backup της σελίδας, με μέγεθος 50GB χρειάζεται κάτω από 2 ώρες για να κατέβει στον υπολογιστή μου, την στιγμή με μια συμβατική aDSL χρειαζόμουν πάνω από 10 ώρες, με την γραμμή να μην επαρκεί για άλλες χρήσεις. Να αναφέρουμε φυσικά και την δυνατότητα livestream, που το VDSL είναι απαραίτητο! Τέλος, μετά την δουλειά ίσως θελήσετε να δείτε μια σειρά ή μια ταινία. Με τα 50Μbps βλέπουμε τις σειρές να χρειάζονται 2 λεπτά για να φτάσουν στον υπολογιστή μας, ενώ οι ταινίες δεν ξεπερνούν τα 8-10 λεπτά, για ποιότητα 1080p.

Που οφείλεται η δυνατότητα μεγαλύτερης ταχύτητας; Για να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς στον χαλκό, ο ΟΤΕ συνέδεσε το Αστικό Κέντρο σε κάθε περιοχή με τα ΚΑΦΑΟ που βρίσκονται σε κάθε γειτονία, κάνοντας χρήση οπτικής ίνας αντί για χαλκό. Αυτό σημαίνει πως οι απώλειες σήματος μειώνονται στο ελάχιστο. Από το ΚΑΦΑΟ και μετά, η σύνδεση με το οικιακό δίκτυο, γίνεται μέσω του παραδοσιακού χαλκού. Οι αποστάσεις από το ΚΑΦΑΟ μέχρι στο σπίτι, είναι αρκετά μικρές, οπότε οι απώλειες σήματος δεν επηρεάζουν τόσο την δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες.

Αν θέλετε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, έρχεται η τεχνολογία VDSL Vectoring. H τεχνολογία VDSL Vectoring είναι η τελευταία εξέλιξη της VDSL2 τεχνολογίας και μπορεί να επιτύχει ταχύτητες καθόδου (download) πάνω από το δίκτυο χαλκού της τάξης των 100 Μbps για αρχιτεκτονικές δικτύου FTTC (Fiber to the Cabinet, δηλαδή όταν η οπτική ίνα φτάνει στην καμπίνα) και πάνω από 200 Μbps για αρχιτεκτονικές FTTB (Fiber to the Building, στην οποία η οπτική ίνα μπαίνει στο εκάστοτε κτίριο). Η τεχνολογία Vectoring συμβάλει στην ταχύτερη διείσδυση των υπηρεσιών δικτύου νέας γενιάς δεδομένου ότι απαιτεί μικρότερες επενδύσεις συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες.

Πραγματικά η εμπειρία χρήσης του VDSL είναι εξαιρετική για όσους θέλουν να γίνονται τα πάντα γρήγορα. Οι ταχύτητες είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα και η σταθερότητα είναι μοναδική. Αυτά τα δύο χρόνια δεν έχω δει ποτέ disconnects, ούτε πτώση στην ταχύτητά μου, ενώ τα pings μου όταν παίζω παιχνίδια online είναι εξαιρετικά. Αξίζει κάποιος να κάνει χρήση των νέων δικτύων; Θα έλεγα πως την εποχή της πληροφορίας που διανύουμε είναι απαραίτητη μια γρήγορη σύνδεση, για κάθε χρήση!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.