Θεωρώ λογικό πως, όποιος διαβάζει αυτό το άρθρο, έχει κάποια εμπειρία με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Κάποια στιγμή, σίγουρα όλοι είχατε μία τουλάχιστον ηλεκτρονική συσκευή που απλά σταμάτησε να δουλεύει. Το ερώτημα είναι: “Γιατί;“.

Οι περισσότερες μηχανές αποτελούνται από κινητά μέρη. Αυτά τα κομμάτια, λοιπόν, έχουν ανάγκη από λίπανση, καθαρισμό, επισκευή, και αλλαγή. Τα φυσικά μέρη, με τον καιρό, την χρήση (και την κακή) φθείρονται και χαλάνε. Τα τηλέφωνα, όμως, δεν έχουν “κινητά μέρη” με την αυστηρή έννοια της φράσης. Τότε γιατί αυτές οι solid state (στέρεας κατάστασης) συσκευές χαλάνε;

Solid State

Για να ξεκινήσουμε, τα Smartphones και τα tablets δεν είναι solid state συσκευές, με τον τρόπο που έχουμε στο νου μας. Ο όρος “solid state” ηλεκτρονικά, δόθηκε στα κυκλώματα ή τις συσκευές που είναι φτιαγμένα από στέρεα υλικά, αντίθετα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούσε λυχνίες. Επίσης, σύνηθες είναι να εξαιρούνται ηλεκρτομηχανικές συσκευές από τον ορισμό, όπως τα δικτυακά switches, οι διακόπτες, οι σκληροί δίσκοι και άλλες συσκευές που έχουν κινητά μέρη. Ουσιαστικά, αν τα ηλεκτρόνια είναι περιορισμένα μέσα σε στέρεα υλικά, η συσκευή θεωρείται “solid state”.

tubes1 smartphones

Τα smartphones, γενικά, εκπίπτουν από αυτή την κατηγορία, εφόσον έχουν ελάχιστα κινητά μέρη, και δεν υπάρχει κάνενα κινητό που να δουλεύει με λυχνίες!

Στις μέρες μας, ο όρος “solid state” συνήθως είναι συνυφασμένος με τις RAM, τις ROM, τους επεξεργαστές, τους SSD δίσκους και άλλα chip πλήρως κεκαλυμμένα. Τέτοιες συσκευές περικλείονται από ένα προστατευτικό κάλυμμα και αποτελούν μια συνοχή κυκλωμάτων. Αυτές μετά συνδέονται με την πλακέτα και επικοινωνούν με άλλα εξαρτήματα.

Η εσωτερική καλωδίωση σε αυτές τις συσκευές είναι αρκετά πυκνή, αλλά πρέπει όλα τα εξαρτήματα να επικοινωνούν με την πλακέτα μέσω μιας φίσας, ή μιας κόλλησης, ή μιας καλωδιοταινίας, ή με κάποιον άλλο μηχανισμό. Επειδή όλα αυτά τα ξεχωριστά solid state εξαρτήματα είναι ξεχωριστά, δεν μπορεί να θεωρηθεί σας solid state συσκευή ένα κινητό, ή ένα tablet.

Αρκεί να πούμε πως, επειδή τα εξαρτήματα είναι ξεχωριστά το ένα από το άλλο, δημιουργούν ένα κύκλωμα, το οποίο δεν είναι τόσο “solid”  όσο περιγράφεται στον ορισμό.

Κινητά μέρη

Τα κινητά μέρη σπάνε. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι γεγονός. Αν κινείται, θα σπάσει. Η τριβή, η ζέστη και οι διάφορες προσμίξεις είναι κάποιοι από τους χειρότερους εχθρούς των κινητών μερών. Δεν μπορούμε να τους ξεφύγουμε, παρ’όλη την βελτίωση που έχουμε κάνει σε θέματα, όπως, λίπανση, δημιουργία ανθεκτικότερων υλικών, λείες επιφάνειες, μονώσεις υλικών. Πάλι θα σπάσουν!!!

Ξέρω, ακούγεται τρελό, αλλά τα smartphones σας, έχουν κινητά μέρη μέσα τους! Το μοτεράκι της δόνησης, είναι το πιο προφανές. Οι accelerometers (αισθητήρες κίνησης-θέσης) αποτελούνται από κινητά μέρη! Αν το κινητό σας έχει αποσπόμενη μπαταρία, ακόμα και αυτό μπορεί να θεωρηθεί κινητό εξάρτημα (συνδέεται με τη συσκευή μέσω ελασμάτων, ή ελατηρίων). Οι επαφές της κάρτας SIM και της κάρτας μνήμης (SD card) είναι, ομοίως ελάσματα και ελατήρια! Το μικρόφωνο και το ακουστικό, επίσης, κατασκευάζονται από κινητά μικροεξαρτήματα.

Ανάλογα, λοιπόν, με το ποιό θα χαλάσει, εξαρτάται και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε. Παράδειγμα, προβλήματα με την τροφοδοσία ρεύματος της συσκευής, χαμηλό σήμα, κακή λήψη GPS ή ακόμα και απώλεια δεδομένων!

Κλιματικές συνθήκες

Αν δεν τρέξατε να αγοράσετε ένα από τα νέα αδιάβροχα smartphones ή tablets που υπόσχονται κλήσεις Skype και εκτινάξεις με τις ώρες, στρατιωτικά εκπαιδευμένων, πουλιών απέναντι σε προφυλαγμένα γουρουνάκια και όλα αυτά την ώρα που κάνετε μπάνιο, τότε, αφήστε τον ηλεκτρονικό φίλο σας εκτός νερού και καλό θα ήταν και εκτός δωματίου! Δεν νομίζω να είμαι παράλογος! Αλλά τι συμβαίνει όταν κουβαλάμε το κινητό μας σε απόσταση, πάχους υφάσματος από το σώμα μας; Όσο και Rexona να βάλουμε, και πάλι θα ιδρώσουμε! Έχοντας λοιπόν τον ιδρώτα μας, δίπλα από τη συσκευή μας, μπορεί και το κάνει, να τη “σκοτώσει”!

Ποιος δεν είδε μια βροχερή ημέρα, μια καταδρομική σταγόνα, να σκάει πάνω στην υποδοχή των ακουστικών; Εκείνη τη στιγμή, σκεφτήκατε πόση ζημιά μπορεί να κάνει; Μεγάλη! Όσο τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα εκτίθενται σε όλο και πιο “αντίξοες” συνθήκες, τόσο ξεκινάνε και τα προβλήματα! Τα κυκλώματα διαβρώνονται, η αντίσταση αυξάνεται και οι κολλήσεις, τέλος, χαλάνε!

Ηλεκτρονικά κυκλώματα

Το ηλεκτρόνιο είναι το “κινούμενο εξάρτημα” μέσα στα τηλέφωνα που έχουμε παραβλέψει! Αυτό το σωματίδιο και τα φιλαράκια του, είναι ο λόγος που δουλεύουν οι συσκευές μας. Χωρίς το φιλαράκι μας τον ηλεκτρόνιο και την παρέα του, δεν θα είχαμε τις ηλεκτρονικές συσκευές που έκαναν τη ζωή μας, όπως είναι σήμερα.

Αυτοί οι μικροί τύποι, το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ακολουθούν μονοπάτια… Και να κάνουν “πράγματα”! Αν το μονοπάτι που ακολουθούν ζεσταθεί, τότε η ροή δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Αν καταστραφεί (από υπέρταση, από κατασκευαστικό λάθος κτλ) τότε η ροή σταματάει, ή χειρότερα, επέρχεται το βραχυκύκλωμα. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε τα ηλεκτρόνια βρίσκουν πιο σύντομο (ή διαφορετικό) δρόμο, από τον επιθυμητό, προς τη μπαταρία με αποτέλεσμα τη φυσική καταστροφή της συσκευής.

Έτσι, παρ’όλο που το smartphone σας δεν φαίνεται τόσο περίπλοκο όσο το αυτοκίνητό σας, έχει κινητά μέρη και αυτά με τη σειρά τους τείνουν να χαλάσουν! Να φροντίζετε το τηλεφωνάκι σας! Μη το χρησιμοποιείτε σαν όπλο εναντίων καποιανού το κεφάλι, ή σαν υποκατάστατο ενός βάζου προς τον τοίχο, και γενικά να αποφεύγετε καταστάσεις που θα θέσουν την ηλεκτρονική ζωή του σε κίνδυνο. Βέβαια, μη περιμένετε πως θα ζήσει για πάντα! Αυτό, όπως και κάθε άλλο πράγμα που φτιάχνεται από τον άνθρωπο, κάποια στιγμή θα φθαρεί!

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.