nfc

Σήμερα αγαπητοί techmaniacs αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για το πρόβλημα επικοινωνίας του πρωτοκόλλου NFC (Near Field Communication) που υπάρχει καιρό τώρα στο τομέα των «έξυπνων» τηλεφώνων.

Τι έγινε με εκείνη τη πολυπόθητη μεταφορά δεδομένων που θα γινόταν από συσκευή σε συσκευή και θα έφερνε επανάσταση στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις συσκευές μας για επικοινωνία; Δεν δούλεψε γιατί απλά ήταν λάθος εξ αρχής.

Η βάση για όλο αυτό το εγχείρημα ήταν να μεγιστοποιήσουμε τη συμβατότητα μεταξύ των συσκευών μας. Ναι, θα πρέπει να πούμε πως οι εφαρμογές της Samsung (για το διαμοιρασμό αρχείων) σε πολλές περιπτώσεις είναι ανώτερες από αυτές του «καθαρού Android». Ωστόσο, έχουν ένα πολύ βασικό μειονέκτημα, λειτουργούν μόνο με άλλες συμβατές συσκευές Samsung, περιορίζοντας όχι μόνο την χρησιμότητα τους, αλλά απειλώντας ταυτόχρονα και το μέλλον του NFC.

Κατ ‘αρχάς, πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι είναι το NFC είναι και πώς το NFC λειτουργεί. Ας το απλοποιήσω λίγο λοιπόν για εσάς : το NFC δεν μεταφέρει τίποτα! Εντάξει, αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές, αποστέλλει πολύ μικρές, βασικές  πληροφορίες σε πολύ μικρές αποστάσεις. Το NFC όμως δεν στέλνει αρχεία. Αν θέλετε να μοιραστείτε ένα βίντεο, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το NFC για να το στείλετε.

Μα θα μου πείτε έχω δει διαφημίσεις που δείχνουν ανθρώπους που κάνουν ακριβώς  αυτό!

Όχι δεν έχετε δει! Μπορεί να σκεφτήκατε αυτό, αλλά δεν ήταν. Αυτό που στην πραγματικότητα είδατε ήταν να χρησιμοποιείται το NFC για να ξεκινήσει η μεταφορά του αρχείου, αλλά η αυτούσια μεταφορά συνέβη μέσω Wi-Fi Direct ή Bluetooth.

Εκεί έγκειται το πρόβλημα. Το NFC λοιπόν δεν είναι τεχνολογία μεταφοράς, είναι περισσότερο, κάτι σαν χειραψία. Μια συσκευή που πλησιάζει μια άλλη και της «σφίγγει το χέρι», συστήνεται και της λέει αυτό που θα ήθελε να κάνει (διαμοιρασμός βίντεο από το YouTube, αποστολή επαγγελματικής κάρτας, μεταφορά αρχείου, κλπ.).

Μέσω NFC στέλνουμε μόνο πολύ βασικές πληροφορίες, είναι στο χέρι του παραλήπτη λοιπόν να διαχειριστεί το περιεχόμενο της αίτησης. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν το NFC λειτούργησε σαν ένα QR code. Με τους QR κωδικούς, το μήνυμα δεν αλλάζει. Με το NFC, ωστόσο, η “σάρωση” γίνεται μόνο στην αρχή. Το μήνυμα μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως “να ανοίξει μια διεύθυνση URL” ή “αυτή εδώ είναι η επαγγελματική μου κάρτα”, ή θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σύνθετο, όπως “Γεια σου, έχω αυτό το αρχείο βίντεο που θέλω να μεταφέρω σε εσένα, είσαι  εντάξει με αυτό;”

Είναι λίγο αφελές να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να κωδικοποιεί ένα ολόκληρο βίντεο σε ένα QR code. Ακόμα πιο αφελές είναι να περιμένουμε πως ένα ολόκληρο βίντεο μπορεί να στριμωχτεί μέσα σε μια ετικέτα NFC. Κάθε μία χρήση είναι σημαντικά διαφορετική από την άλλη. Δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο κάθε ένα από αυτά τα σενάρια υλοποιείται αλλά ποικίλλει ανάλογα και με την πλατφόρμα (όχι μόνο από το λειτουργικό σύστημα).

Αντί να προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα μονομιάς, το NFC θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα: τη δημιουργία ενός βασικού συνόλου προτύπων “χειραψίας”, και να δώσει έμφαση στα βασικά πράγματα.

Φανταστείτε πόσο πιο εύκολα (και με ασφάλεια) θα μπορούσατε να κάνετε αντιστοίχιση στις συσκευές που τώρα είναι μέσω Bluetooth (SmartWatch, ακουστικά, ηχεία, αυτοκίνητο, πληκτρολόγιο, κλπ.) αν οι συσκευές αυτές είχαν NFC ενσωματωμένο! Φανταστείτε την ευκολία να είστε σε θέση να μοιραστείτε τις βασικές σας πληροφορίες σε μορφή κειμένου (επαγγελματικές κάρτες, σημειώσεις, κτλ.), με άλλους, ανεξάρτητα από την πλατφόρμα, εφ ‘όσον το smartphone ή το tablet τους, διαθέτει NFC. Να μοιραστείτε διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου γρήγορα, εύκολα, και παντού. Σε αυτή τη χρονική περίοδο θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να κάνουμε τουλάχιστον αυτές τις λειτουργίες στο 100%, σε όλες τις πλατφόρμες, αλλά για κάποιο λόγο, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτό.

Έτσι, προς το παρόν, θα πρέπει να ξεχάσουμε το περίπλοκα πράγματα. Ας επικεντρωθούμε στις απλές, και εύκολες καθημερινές δραστηριότητες. Μόλις το κάνουμε αυτό σωστά, μπορούμε να δουλέψουμε και πάνω σε πρότυπα διαλειτουργικότητας που θα κάνει τη τεχνολογία NFC να λειτουργεί πλήρως, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή, το λειτουργικό σύστημα, ή τη πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.