Μια μελλοντική έκδοση του iOS, πιθανόν να περιέχει ένα μηχανισμό ασφαλείας, που θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει διαφορετικά gestures (κινήσεις με το δάκτυλο, πάνω στο touch της συσκευής), έτσι ώστε να “ανοίγει” συγκεκριμένες εφαρμογές, ενώ οι υπόλοιπες, παραμένουν κάτω από την προστασία του Passcode.

13.09.03-Access-1

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, περιγραφόμενη σε πατέντα που τελικά αποδόθηκε στην Apple, αναφέρεται στο επωνομαζόμενο “access inputs” (κατάδειξη εισόδου πρόσβασης), που μπορεί να καθορίσει ποιά εφαρμογή, ρύθμιση, ή λειτουργία, μπορεί να προσπελαθεί από το χρήστη.

Η πατέντα της Apple με αριθμό 8.528.072, για “μέθοδο λειτουργίας και συστήματος ελέγχου κατάστασης μιας συσκευής” περιγράφει ένα σύστημα που δημιουργεί διαβαθμισμένη προσβασιμότητα, ελεγχόμενη από προεπιλεγμένα gestures. Σε απλά Ελληνικά, ο “administrator” του τηλεφώνου (=κάτοχος) θα μπορεί να ρυθμίσει συγκεκριμένη αλληλουχία κινήσεων πάνω στο digitizer της συσκευής του, έτσι ώστε κάποιος άλλος χρήστης της συσκευής να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές, ή ρυθμίσεις, απλά αναπαράγοντας αυτή τη κίνηση, χωρίς να είναι ανάγκη να εισαχθεί ο κωδικός ασφαλείας (passcode).

Μέχρι στιγμής, το iOS της Apple, προσφέρει σαν έλεγχο προσβασιμότητας, την εισαγωγή ενός κωδικού (Passcode). Με βάση αυτή τη μέθοδο, ο χρήστης καλείται να εισάγει έναν κωδικό, απλό (τετραψήφιο), ή ακόμα και λέξη, για να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στη συσκευή. Ακόμα, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στο φωνητικό βοηθό (Siri), στο Passbook (εφαρμογή διαχείρισης εισιτηρίων, κουπονιών κλπ, σαν το Samsung Wallet), στην απόρριψη κλήσης και απάντηση μέσω γραπτού μηνύματος και στην κάμερα, ακόμα και αν η συσκευή είναι κλειδωμένη.

Η νέα πατενταρισμένη μέθοδος, θα μπορούσε να υποβοηθήσει, ή να αντικαταστήσει την υπάρχουσα, εναλλάσσοντας την κατάσταση της συσκευής, από κλειδωμένη σε διαφορετικού τύπου πρόσβασης.

Όπως περιγράφεται στο έγγραφο, θα μπορεί να εισαχθεί στο σύστημα, οποιοσδήποτε αριθμός από gestures, σχηματίζοντας γράμματα, νούμερα και σχήματα. Κάποια ενσωματωμένα gestures, ζητούν, να εισάγει ο χρήστης, ένα κύκλο και μετά ένα γράμμα για να εκτελεστεί μια συγκεκριμένη εφαρμογή, ή να γίνει κάποια λειτουργία. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να “τρέξουμε” κάποια εφαρμογή για email, θα πρέπει να “ζωγραφίσουμε” έναν κύκλο και μετά το γράμμα “Α”.

13.09.03-Access-2

Εκτός των συνηθισμένων μεθόδων εισαγωγής στις οθόνες αφής, το πληκτρολόγιο, το mouse αλλά και το πενάκι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενεργοποιήσουν το συγκεκριμένο σύστημα. Σε μιά άλλη “ενσάρκωση” του συγκεκριμένου συστήματος, η φωνή του χρήστη μπορεί να θεωρηθεί “gesture” και να ανοίξει συγκεκριμένη εφαρμογή, ή ομάδα εφαρμογών.

Σε μερικές περιπτώσεις,  μπορούν να ρυθμιστούν παραπάνω από μία καταστάσεις πρόσβασης. Ο χρήστης, μπορεί να έχει μια προεπισκόπηση της λίστας των SMS ή των email, που απαιτείται μια πρώτου βαθμού πρόσβαση, για να απαντήσει θα χρειαστεί να εισάγει άλλα gestures και για να αλλάξει κατηγορία εφαρμογών, να απαιτούνται και άλλα διαφορετικά.

Σημειώνεται στην πατέντα, πως αυτή η διαβαθμίσιμη διαδικασία, μπορεί να ρυθμιστεί να προσφέρει πλήρη πρόσβαση σε οποιοδήποτε επίπεδο (δηλαδή, πλήρη χρήση της εκάστοτε ενεργοποιούμενης εφαρμογής), κάνοντας τη συσκευή πιο εύχρηστη σε καθημερινή βάση.

Εκτός από τις προφανείς εφαρμογές ασφαλείας, οι κάτοχοι των iOS συσκευών θα μπορούν να εφαρμόζουν αυτή την τεχνολογία για να διαχειρίζονται την πρόσβαση, όταν δανείζουν τη συσκευή σε ένα φίλο, ή σε κάποιο παιδί. Μια διαδικασία θα μπορούσε για παράδειγμα να επιτρέπει σε ένα παιδί να παίξει ένα παιχνίδι, χρησιμοποιώντας ένα πρώτο σετ από gestures, ενώ να χρειάζεται ένα δεύτερο για να πραγματοποιηθούν αγορές από το App Store (δεν είναι λίγοι οι γονείς που βρέθηκαν με υπερχρεωμένη κάρτα, επειδή το παιδί αγόρασε υγρό πυρ κατά του Δρακουμέλ, στο παιχνίδι με τα Στρουμφάκια).

Τέλος, η αίτηση για την πατέντα έγινε το 2010, και σαν εφευρέτης παρουσιάζεται ο Jianxiong Jason Shi.

Πηγή

ΥΓ: Προβλέπεται νέα δικαστική διαμάχη, αυτή τη φορά Google VS Apple, για τα gestures. Αναμείνατε στις οθόνες σας! 😉

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.