Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει άρθρα σχετικά με το πως το κλίμα των Χριστουγέννων καταστρέφει τη σχέση μας με το WiFi μας… Κανείς όμως δεν μας είπε ούτε πως να επαναφέρουμε την σχέση αυτή σε προηγούμενα επίπεδα, ούτε επιπρόσθετους λόγους που αυτή η σχέση βρίσκεται σε κίνδυνο…

Εμείς είμαστε εδώ για να διορθώσουμε αυτή την παράλειψη!

Santa Claus has WiFi issues too

Διαβάζουμε συχνά πως τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, αυτή η τόσο αθώα λεπτομέρεια των χριστουγεννιάτικων στολισμών, μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία του Router μας. Τα φωτάκια, όμως, δεν είναι η μόνη πηγή του κακού. Μην ξεχνάτε τους φούρνους μικροκυμάτων, τα baby monitors και γενικότερα οτιδήποτε εκπέμπει ραδιοκύματα, ειδικά στην ίδια συχνότητα με το WiFi!

Αυτή η αδιαλλαξία μας να χρησιμοποιούμε τις εν λόγω συσκευές επιβαρύνει το Router μας και δυσχεραίνει τη σύνδεση μας, αλλά υπάρχουν μικρά βήματα που μπορούμε να πάρουμε, ώστε ένα αργό “loading” να οφείλεται αποκλειστικά πια στον πάροχο μας – και όχι στη διαρρύθμιση του σπιτιού μας ή σε κάτι που ξεχάσαμε να προβλέψουμε!

Αρχικά, πολλοί θα προτείνουν να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ασύρματους τρόπους σύνδεσης, αλλά αυτό συχνά δεν είναι δυνατό και επίσης, γιατί να το κάνουμε όταν έχουμε τόσα μέσα για να βελτιώσουμε την ασύρματη σύνδεση μας; Πέρα από τυχόν σκέψεις για επιβάρυνση της υγείας μας λόγω των ραδιοκυμάτων, αλλά και την κατανάλωση επιπλέον μπαταρίας, δεν υπάρχει άλλος λόγος να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία.

wifi cables

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, θα είναι να απομακρύνουμε το Router μας από το φούρνο μικροκυμάτων, το ασύρματο τηλέφωνο, το ψυγείο, τα καλώδια από τα φωτάκια (εκεί δημιουργείται το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που είναι υπεύθυνο για τυχόν αλλοίωση του σήματος- και ΌΧΙ από τα ίδια τα φωτάκια) και οτιδήποτε άλλο πιστεύουμε πως είναι υπεύθυνο για τις παρεμβολές. Για να βρούμε μάλιστα στο βέλτιστο σημείο για το σήμα μας, μπορούμε κάθε φορά που μετακινούμε το router να τσεκάρουμε και το connection μας.

Το δεύτερο βήμα είναι να τοποθετήσουμε το Router πάνω από το έδαφος, ώστε να μην είναι κοντά σε σωλήνες και καλωδιώσεις που περνάνε κάτω από το πάτωμα μας, αλλά και για να μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα από τις συσκευές μας. Επίσης, καλό θα ήταν να μην το τοποθετούμε σε ντουλάπια ή καλυμμένες επιφάνειες, αφού προφανώς όσο δυνατή και αν είναι η κεραία, αντικείμενα ανάμεσα σε αυτή και τη συσκευή μας (και ειδικότερα μονωτικά υλικά – όπως πλαστικό ή μέταλλο) θα δυσχεράνουν τη χρήση της.

Το τρίτο βήμα είναι η αλλαγή συχνότητας στο Router μας. Όσο και αν έχουμε την εντύπωση πως τα 2.4GHz είναι συχνά ιδανικά, σας ενημερώνουμε πως σε παρόμοιες συχνότητες εκπέμπουν τα περισσότερα τεχνολογικά μας αγαθά. Για αυτό η επιλογή των 5GHz ίσως να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, ή έστω… με λιγότερα παράσιτα (συνιστούμε να ελέγξετε αν οι συσκευές σας είναι συμβατές με τα 5GHz, όμως, καθώς κυρίως πχ. οι παλαιότερες παιχνιδομηχανές ίσως να έχουν θέμα)!

Τέταρτο βήμα και μόνο για όσους είναι παθιασμένοι με το σήμα… όσο νεότερο το Router, τόσο καλύτερα. Ορισμένα Router τελευταίας τεχνολογίας (και για όσους έχουν βαθύτερες τσέπες) έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν που μπλοκάρεται το σήμα τους και να το ενισχύσουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. *Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις καλωδιώσεις του ίδιου του σπιτιού, που όσο νεώτερες και υψηλότερης ποιότητας, τόσο καλύτερη και η σύνδεση στο ίντερνετ.*

Πέμπτο βήμα, ιδιαίτερα αφού δεν μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα γιγάντιο κλουβί Faraday που θα μπλοκάρει κάθε εξωτερική παρεμβολή, καλό θα ήταν να αλλάξουμε και το channel στο οποίο εκπέμπει το Router μας, ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε σε περιοχή με πολλά WiFi (πχ. μια πολυκατοικία), καθώς αυτό το βήμα μπορεί να μειώσει το overlap. Πλέον, τα περισσότερα Router έχουν αυτοματοποιημένη αυτή την επιλογή, ώστε να μειώνεται το εξωτερικό interference, επιλέγοντας από μόνα τους το channel με τη μικρότερη κίνηση, αλλά καλό θα ήταν να το ελέγξετε.

Τελευταίο βήμα, κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι, ακόμα και όταν δεν πιστεύουμε πως υπάρχει πρόβλημα με τη σύνδεση μας – πολλοί μάλιστα το ξεχνάμε και παραπονιόμαστε χωρίς λόγο – είναι να έρθουμε σε επικοινωνία με τον πάροχο και να βεβαιωθούμε πως η γραμμή μας είναι σε βέλτιστη κατάσταση.

it-crowd wifi

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με τα απλά και γρήγορα βήματα που προτείναμε, βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με απολύτως βασικές γνώσεις τεχνολογίας!

Ότι άλλο χρειαστείτε, εμείς είμαστε εδώ! Και μην αφήσετε κανέναν να σας χαλάσει τη σχέση σας με το ίντερνετ…

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.