Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ανακοινώθηκε το Android 4.4 KitKat και ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί. Έτσι η εταιρία σήμερα ανακοίνωσε το Android Lollipop, που πολλά σημεία του είχαμε δει τον Ιούνιο, στο Google I/O. Η νέα έκδοση είναι η φέρνει τις μεγαλύτερες αλλαγές στο Android, από την εποχή του Android 4.0 ICS.

android-lollipop_teaser-01

Οι περισσότερες αλλαγές έρχονται στο γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού, που πλέον είναι πιο επίπεδο, αλλά και πιο πολύχρωμο. Αυτό το στυλ έχει ξεκινήσει να υιοθετείται από τους κατασκευασ΄τες εδώ και καιρό, καθώς βλέπουμε τον TouchWiz και το G3 UX να ακολουθούν αυτές τις γραμμές. Ανανέωση έχουμε και στο σύστημα ειδοποιήσεων, που ανανεώθηκε και εκμοντερνίστηκε.

Aς δούμε τις αλλαγές λίγο πιο αναλυτικά.

Material Design

Αλλάζει η εμφάνιση του Android και γίνεται πιο επίπεδη και πολύχρωμη. Αλλαγές έχουμε και στην τυπογραφία του λειτουργικού, ενώ το νέο γραφικό περιβάλλον είναι πιο αποκρίσιμο και περιλαμβάνει πιο φυσικές κινήσεις, μέσα από ρεαλιστικά εφέ και φωτισμό. Ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από την φύση και την φυσική, κάτι που φαίνεται στα μεταβατικά εφέ που χρησιμοποιεί.

Οι κινήσεις είναι ρεαλιστικές και γενικότερα υπάρχει μια αίσθηση συνέχειας, ακόμα και όταν αλλάζουμε εφαρμογές.

Android σε όλες τις οθόνες

Στο τηλέφωνό μας, στο Tablet, το Laptop και το PC μας, στο αυτοκίνητο και την τηλεόραση. Ο σκοπός είναι το Android να μπει παντού και από ότι φαίνεται η Google το καταφέρνει με το Android 5.0 Lollipop.

Νέο σύστημα ειδοποιήσεων

Το σύστημα ειδοποιήσεων αλλάζει με νέες λειτουργίες αλλά και τρόπο εμφάνισης. Πλέον το νέο σύστημα ειδοποιήσεων θα δείχνει της σημαντικότερες ειδοποιήσεις, κρύβοντας τις λιγότερο σημαντικές. Για να δείτε τις κρυμμένες, θα πρέπει να κάνετε ένα απλό slide για να τις ξεδιπλώσετε.

Άλλη μια ωραία προσθήκη που βλέπουμε, είναι ο τρόπος που εμφανίζονται στην οθόνη, πάνω από ότι κάνουμε, χωρίς να μας εμποδίζουν. Για παράδειγμα την ώρα που παίζετε κάποιο παιχνίδι, θα μπορείτε να απαντήσετε σε κάποια βίντεο κλήση, χωρίς να πρέπει να σύρετε την μπάρα ειδοποιήσεων προς τα κάτω, διακόπτοντας ότι κάνατε, για να απαντήσετε.

Brand-new-notifications-design

64bit ART Compiler

To Android όταν δίνει αναβαθμίσεις, δεν μένει στην εμφάνιση και στην αναβάθμιση εφαρμογών. Έτσι και τώρα, το Material Design δεν είναι όλα όσα θα δούμε στο νέο λειτουργικό. Το Lollipop φέρνει διάφορα πράγματα και ένα από αυτά είναι η αλλαγή του Runtime από Dalvik cache σε ART, κάτι που κάνει το Android πραγματικά cross platform σε ARM, X86 και MIPS. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να τρέξει παντου! Από το κινητό μας, την τηλεόρασή μας, το αυτοκίνητό μας μέχρι το PC μας.

Το ART φέρνει καλύτερη διαχείριση μνήμης και κατά πολύ βελτιωμένους χρόνους εκκίνησης των εφαρμογών.Η Google υπόσχεται μέχρι και 2 φορές γρηγορότερες επιδόσεις.

Nexus-Family (1)

το ART είναι γραμμένο για 64bit, πράγμα που σημαίνει πως το νέο λειτουργικό θα μπορεί να εκμεταλλεύεται πλήρως τους 64bit επεξεργαστές που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά και τις 64bit εφαρμογές.

Δυνατή θα είναι και η χρήση μνήμης RAM άνω των 4GB, έτσι θα βλέπουμε Android συσκευές με πάνω από 3GB RAM.  Γενικά με το ART θα δούμε αύξηση των επιδόσεων όλων των συσκευών που θα το λάβουν. Είναι εντυπωσιακό το πως κάθε έκδοση του Android είναι πιο γρήγορη και πιο ελαφριά από τους προκατόχους της.

Project Volta και αύξηση της αυτονομίας

Το Project Volta είναι ένα νέο εργαλείο που θα επιτρέπει στους προγραμματιστές, να δουν τι και πως καταναλώνει μπαταρία σε μια εφαρμογή. Θα παρέχει και εργαλεία για να σιγουρεύει πως συγκεκριμένες λειτουργίες δεν θα ενεργοποιούνται σε μια εφαρμογή, όταν η μπαταρία είναι σε χαμηλά επίπεδα. Το πρώτο μέρος είναι το Battery Historian, το οποίο κάνει ότι μας λέει το όνομά του. Κρατάει ιστορικό της κατανάλωσης ενέργειας, των εφαρμογών που την προκαλούν και τον λειτουργιών τους που κατανάλωσαν την ενέργεια. Έτσι οι προγραμματιστές θα μπορούν να δουν τι ακριβώς “ρουφάει” την μπαταρία και να το διορθώσουν. Το επόμενο είναι το Job Scheduler API, που επιτρέπει στον προγραμματιστή να ορίσει το πότε θα τρέχουν συγκεκριμένες λειτουργίες της εφαρμογής. Για παράδειγμα λειτουργίες που καταναλώνουν πολύ ενέργεια, μπορεί να γίνονται όταν η συσκευή είναι σε φόρτιση και όχι όταν ξεμένουμε από μπαταρία.

Project-Volta-battery-life-improvements

Στην πλευρά του χρήστη, θα δούμε λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας, παρόμοιες με αυτές που είδαμε σε HTC One M8 και Samsung Galaxy S5. Η έκδοση της Google θα χαμηλώνει την φωτεινότητα της οθόνης, θα χαμηλώνει τον επεξεργαστή και θα περιορίζει τα updates στο παρασκήνιο.

Νέο μενού εναλλαγής εφαρμογών

Πέρα από την αλλαγή στην εμφάνιση, πλέον στο μενού εναλλαγής πρόσφατων εφαρμογών θα εμφανίζονται και τα tabs του Chrome, ξεχωριστά. Η Google ανοίγει και το API σε προγραμματιστές, για να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, στις εφαρμογές τους.

New-recent-apps-menu

Ξεκλείδωμα της συσκευής

H συσκευές μας μέχρι τώρα ξεκλειδώνουν με pin, κωδικό, μοτίβο, την αφεντομουτσουνάρα μας και την φωνή μας. Σε αυτό τον τομέα έρχεται επανάσταση από την Google, καθώς θα μπορούμε να ρυθμίσουμε την συσκευή μας, να ξεκλειδώνει χωρίς κωδικό, όταν είμαστε στο σπίτι μας ή όταν είναι κοντά στο smartwatch μας, αν τα έχουμε συγχρονίσει πριν. Με το που απομακρυνόμαστε από την συσκευή, το ξεκλείδωμα με μοτίβο ή κωδικό, θα ενεργοποιείται ξανά. Απλά εντυπωσιακό.

Context-aware-unlocking

Διαχωρισμός δουλειάς και ψυχαγωγίας

Η νέα έκδοση του λειτουργικού θα βοηθάει τους χρήστες να έχουν την ίδια συσκευή για δουλειά, αλλά και διασκέδαση. Αυτό σημαίνει πως θα μπορεί να ξεχωρίζει τα δεδομένα της δουλειάς του, που θα παραμένουν κρυπτογραφημένα, από τα υπόλοιπα αρχεία του και τα παιχνίδια των παιδιών του.

Separating-work-and-play

Έχουμε δει ξανά την λειτουργία από την Samsung, στον KNOX. Μάλιστα η Samsung έχει δώσει τον κώδικα του KNOX στην Google για να φτιάξει την δική της υλοποίηση και βλέπουμε τα αποτελέσματα στο Android 5.0 Lollipop. Ελπίζουμε μόνο να μην έχουμε τα θέματα με τις Custom ROMs και να μπορούμε να συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε με τις συσκευές μας.

Βελτιωμένη αναζήτηση

Η Google αλλάζει το νόημα της αναζήτησης στην συσκευή μας καθώς θα γνωρίζει τι κάναμε πριν την αναζήτηση και θα βγάζει τα ανάλογα αποτελέσματα.

Improved-contextual-search

 

Το ίδιο θα συμβαίνει και σχετικά με την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε. Για παράδειγμα αν ψάχνουμε για το μετρό, θα μας εμφανίσει πρώτα στην αναζήτηση το μετρό που είναι πιο κοντά στο μέρος που είμαστε.

 

Νέα APIs,  υποστήριξη Bluetooth 4.1, USB Audio και λειτουργία ριπής στην κάμερα

Το νέο Android Lollipop SDK θα φέρει εκατοντάδες νέα APIs, με βασικότερα την υποστήριξη σε Bluetooth 4.1 και τη Audio USB, που θα φέρει πολλά εξαρτήματα ήχου στις συσκευές μας, ώστε να ανταγωνιστεί το iOS και σε αυτόν τον τομέα. Στα θετικά και το νέο API για ριπή φωτογραφιών στην κάμερα!

 

lollipop-alt

 

Δείτε περισσότερα σχετικά με το νέο Android, εδώ

Πηγή | Via

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.