Samsung AMOLEDΠολλά από τα κορυφαία τηλέφωνα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά όπως το Galaxy S6 και το Nexus 6, χρησιμοποιούν την τεχνολογία οθόνης AMOLED, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη κατανάλωση ισχύος κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερο χρόνο ζωής της μπαταρίας. Φυσικά αυτή η μειωμένη κατανάλωση ισχύος που επιτυγχάνεται από την τεχνολογία AMOLED, εξαρτάται από το επίπεδο φωτεινότητας της οθόνης αλλά και από το πλήθος των χρωμάτων που εμφανίζονται στην οθόνη. Η τεχνολογία AMOLED έγινε δημοφιλής εξαιτίας κυρίως της εταιρείας Samsung αλλά και από άλλους κατασκευαστές οι οποίοι χρησιμοποιήσαν την τεχνολογία, στις διάφορες παραλλαγές της, όπως Super Amoled, Super Amoled Plus, HD Super Amoled κ.α.

amoled-2Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τη τεχνολογία.

Οι οθόνες AMOLED ( Active Matrix Organic Light Emitting Diode), αποτελούνται από ένα στρώμα OLED (Organic Light Emitting Diode) εικονοστοιχείων (pixels) , τα οποία εκπέμπουν φως όταν τα διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα όπως επίσης και από ένα δεύτερο στρώμα (το Active Matrix) , το οποίο αποτελείται από μία συστοιχία τρανζίστορ (το γνωστό μας TFT) και είναι υπεύθυνο να λειτουργεί ως διακόπτης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για το κάθε επιμέρους εικονοστοιχείου του στρώματος OLED. Στην ουσία το στρώμα OLED είναι ένας στερεάς κατάστασης ημιαγωγός, που έχει πάχος από 100 μέχρι 500 νανόμετρα ή μέγεθος 200 φορές μικρότερο περίπου από την ανθρώπινη τρίχα. Όταν η οθόνη βρίσκεται σε λειτουργία, τα τρανζίστορ που βρίσκονται στο στρώμα TFT, διακόπτουν ή επιτρέπουν τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος προς στα επιμέρους εικονοστοιχεία (που αποτελούνται από οργανικά μόρια ή αγώγιμα πολυμερή), με αποτέλεσμα αυτά να εκπέμπουν φως επιτρέποντας τη δημιουργία εικόνας στην οθόνη. Κάθε εικονοστοιχείο αποτελείται από τέσσερα υπο-εικονοστοιχεία (sub pixels), μέσω  των οποίων παράγονται τα χρώματα στην οθόνη. Σε μία AMOLED οθόνη τα υπο-εικονοστοιχεία έχουν τη διάταξη RGBR (κόκκινο, πράσινο, μπλε, κόκκινο), σε σχέση με άλλες οθόνες που τα υπο-εικονοστοιχεία έχουν τη διάταξη RBG (κόκκινο, μπλε και πράσινο). Η διάταξη αυτή των υπο-εικονοστοιχείων σου επιτρέπει να δημιουργήσεις μία οθόνη η οποία να είναι το ίδιο φωτεινή με άλλες, αλλά με τη χρήση πιο λίγων υπό-εικονοστοιχείων. Ένα αρνητικό αυτού του τύπου οθόνης είναι ότι κάποιες φορές μπορεί να φαίνεται χαμηλής ανάλυσης ή κοκκώδης λόγο αυτής της διάταξης των υπο-εικονοστοιχείων της.

amoled-3

Λόγο της απλής κατασκευής τους, οι οθόνες AMOLED μπορούν να είναι εξαιρετικά λεπτές και δεν απαιτούν οπίσθιο φωτισμό. Η μη χρήση οπίσθιου φωτισμού έχει προφανή πλεονεκτήματα, όπως το “σβήσιμο” εικονοστοιχείων για τη δημιουργία του μαύρου χρώματος, κάτι το οποίο μπορεί να εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια αυξάνοντας το χρόνο ζωής της μπαταρίας. Αν η συσκευή σας έχει οθόνη AMOLED, τότε τα μαύρα φόντα θα κρατήσουν την μπαταρία σας για ακόμα περισσότερο χρόνο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.