Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rice του Τέξας ανέπτυξαν μια μπαταρία την οποία την ψεκάζουν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Η ομάδα ξεκίνησε με το να μετατρέψει τα στοιχεία μιας μπαταρίας λιθίου σε μπογιές, και ψέκασαν τα στρώματα μπογιάς σε μια επιφάνεια. Με αυτό τον τρόπο εξομοίωσαν την διάταξη μιας παραδοσιακής μπαταρίας λιθίου.

Αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος ήταν η δημιουργία της πρώτης υγρής επαναφορτιζόμενης μπαταρίας λιθίου με δυνατότητα ψεκάσματος και ικανή να λειτουργεί σε τάση 2.4 V για πάνω από 6 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δοκιμές κατάφερε να διατηρήσει το 98% της χωρητικότητας της μετά από 60 κύκλους φόρτισης.

Οι ερευνητές πιστεύουν  ότι αυτή η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί μελλοντικά για την κατασκευή μικρότερων και ελαφρύτερων μπαταριών (και κατά συνέπεια μικρότερων και λεπτότερων συσκευών). Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καλυφτούν κτήρια ώστε να αποθηκεύει την ενέργεια των φωτοβολταϊκών πάνελ.

Δυστυχώς όμως σύμφωνα με την ομάδα ανάπτυξης, τα συστατικά της μπαταρίας είναι εξαιρετικά τοξικά και ευαίσθητα στην υγρασία και το οξυγόνο και συνεπώς η εφεύρεση τους χρήσει περαιτέρω βελτίωσης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.