rsz_raydolby_3_10x6 (1)

Ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για πάρα πολλές  πρωτοποριακές εφευρέσεις, καθώς επίσης και για την επινόηση του surround ήχου απεβίωσε εχτές στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο στην ηλικία των 80 ετών.

Η εταιρεία ανέφερε, ότι ο Dolby έπασχε τα τελευταία χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ τον Ιούλιο διαγνώστηκε με οξεία λευχαιμία.

Ο Kevin Yeaman, Διευθύνων Σύμβουλος της Dolby Laboratories, ανέφερε:

 Σήμερα χάσαμε έναν φίλο, έναν οραματιστή, έναν αληθινό μέντορα. O Ray Dolby ίδρυσε αυτήν την εταιρεία βασιζόμενος στην δέσμευσή του για τη δημιουργία αξιών μέσω της καινοτομίας και μιας παθιασμένης πεποίθησής του, ότι αν επενδύσει στους ανθρώπους και τους παρείχε ταυτόχρονα και τα εργαλεία, θα ήταν ικανοί να δημιουργήσουν μεγάλα πράγματα. Τα ιδεώδη του Ray θα συνεχίσουν να είναι πηγή έμπνευσης και κίνητρο για όλους μας.

rsz_dolby-laboratories-inc-burbank-ca

Ο Dolby ίδρυσε την Dolby Laboratories το 1965, αφού εργάστηκε πρώτα ως σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών στην Ινδία. Ο Ray κατάγεται από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Τα πρώτα του χρόνια, παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Cambridge και στη συνέχεια εργάστηκε στην Ampex ως επικεφαλής στο τμήμα σχεδιασμού όλων των ηλεκτρονικών πτυχών του πρώτου συστήματος εγγραφής σε βιντεοκασέτα.

Με την Dolby Laboratories, ο Dolby δημιούργησε ένα περιβάλλον, όπου οι μηχανικοί εργάζονταν για την προώθηση της επιστήμης του ήχου και ανακάλυπταν νέες ιδέες για να κάνουν την τεχνολογία της ακουστικής πιο ελκυστική .

Σήμερα, χιλιάδες ταινίες, παιχνίδια και δισεκατομμύρια συσκευές  χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Dolby για την ενίσχυση του ήχου. Επίσης χιλιάδες καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές χρησιμοποιούν τις εφευρέσεις και τα εργαλεία της Dolby Laboratories για να ζωντανέψουν τις δημιουργίες τους.

Tom Dolby:

Αν και ήταν καθαρά μηχανικός, τα επιτεύγματα του πατέρα μου στην τεχνολογία του ήχου αναπτύχθηκαν λόγο της μεγάλης αγάπης του για τη μουσική και τις τέχνες. Μετέφερε όλο του το σεβασμό για την καλλιτεχνική διαδικασία μέσω του κινηματογράφου και της εγγραφή του ήχου.

rsz_628x471

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, απονεμήθηκαν στον Dolby το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, το Order of Officer της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, πολλά Oscar, Emmy, διάφορα βραβεία από φεστιβάλ κινηματογράφου και πολλά άλλα. Του απονεμήθηκε επίσης μία θέση στο Hall of Fame των εθνικών εφευρετών στις ΗΠΑ και στη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2004.

Παρά τα επιτεύγματά του, ο Dolby ήταν πάντα μετριόφρων και αναφερόμενος στη ζωή του και τη δουλειά του σχολίαζε:

Βασικά δεν είμαι κανένας Gold-digger ή Oscar- digger ή κάτι τέτοιο. Είχα μόνο ένα ένστικτο για το σωστό είδος των πραγμάτων που έπρεπε να γίνουν στην επιχείρησή μου. Οπότε όλα αυτά τα πράγματα απλά τακτοποιήθηκαν.

O Dolby κατάφερε μέχρι τα 80 του και επέζησε από τη σύζυγό του, Dagmar, τους γιους του, τον Τομ και τον David , τις συζύγους τους , και τα τέσσερα εγγόνια του.

Ο πατέρας μου ήταν ένας στοχαστικός , υπομονετικός και τρυφερός άνθρωπος, αποφασισμένος να παίρνει πάντα τις σωστές αποφάσεις στην επιχείρηση του, στο φιλανθρωπικό έργο που είχε αναλάβει καθώς και στο ρόλο του ως σύζυγος και πατέρας . Η οικογένειά μας είναι πολύ περήφανη για τα επιτεύγματά και το έργο του.

 

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.